Tombol a hóvihar Amerikában

tél, hóvihar, hideg, amerika
Revere, 2018. január 5. Hóesésben gyalogló nő a massachusettsi Revere városban 2018. január 4-én. Az Egyesült Államok számos tagállamában havazik, hurrikánerejű szél és sarkvidéki hideg tombol. (MTI/EPA/CJ Gunther)
Vágólapra másolva!
Sosem látott erejű hóvihar tombol az Egyesült Államok észak-keleti részén: eddig 17 ember halt meg, milliók rekedtek otthonukban, az utak járhatatlanok, rengeteg repülőjáratot töröltek. Hétvégén valószínűleg megdől a hidegrekord – olvasható a BBC-n.
Vágólapra másolva!

Eddig 17 ember halt meg az extrém hideg és a bombaciklonnak nevezett, hurrikánerejű szél okozta balesetek miatt. A vihar a hétvégén is tombolni fog a kontinensen, meteorológusok szerint pénteken és szombaton rekordhideg lesz.

Hóesésben gyalogló nő a massachusettsi Revere városban 2018. január 4-én Forrás: MTI/EPA/Cj Gunther

Andrew Cuomo, New York állam kormányzója csütörtökön adott ki figyelmeztetést. "A helyzet egyre csak rosszabbodik. Lehetetlen az utakat takarítani, mivel amint szabaddá tesszük őket, a szél újra visszahozza a havat. A Long Island autópályán több autó is ottragadt, és fenn áll a veszélye annak, hogy nem tudják időben kimenteni őket."

Csütörtökön körülbelül 4000 járatot töröltek a keleti parton. Bostonban 45 centiméteres havazást jósolnak, amely mellett az áradások is veszélyeztetik a lakosságot, akár több napra is. A vihar útja körülbelül 60 millió embert érint, már figyelmeztetést adtak ki többek között Maine és Georgia állam egyes részeire is.

Elakadt autó a jeges vízzel elárasztott utcák egyikén a massachusettsi Lynnben 2018. január 4-én. A lakosságot arra figyelmeztették, hogy ne álljanak rá az utcákon lefolyó jégdarabokra. Forrás: MTI/EPA/Cj Gunther

A hurrikán erősségű szél akár 95 kilométeres sebességet is elérheti a keleti parton, amely már a déli Florida államot is elérte, ahol 30 éve nem esett hó – írja a Sky News. Annyira hideg van, hogy a Niagara-vízesés is befagyott. Kanada felé haladva pedig valószínűleg még vadabb lesz a hóvihar.

A Sky News szakértője szerint az extrém hideg elmúltával a hőmérséklet radikális változásával is meg kell küzdeni.