Marosvásárhelyi iskolaügy: A törvényszék megsemmisítette a vádemelést

Marosvásárhely, 2017. szeptember 6. A marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnázium védelmében szervezett tüntetés a város prefektusi hivatala előtt 2017. szeptember 6-án. A Római Katolikus Státus Alapítvány által szervezett, a megszüntetés határára jutott gimnázium védelmére szervezett tüntetésre egész Erdélyből érkeztek a résztvevők. MTI Fotó: Boda L. Gergely
Vágólapra másolva!
A Maros megyei törvényszék jogerősen megsemmisítette a vádemelés bizonyos iratait abban a büntetőperben, melyet a Román Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) indított a marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnázium törvénytelennek vélt létrehozása és működtetése miatt Tamási Zsolt volt iskolaigazgató és Ștefan Someșan Maros megyei volt főtanfelügyelő ellen.
Vágólapra másolva!

A 2017. december 28-án hozott végzés kivonatát a romániai bíróságok portálján tették közzé. Ennek értelmében a törvényszék felszólította az ügyészséget, hogy a végzés kézbesítésétől számított öt napon belül közölje: ezek után fenntartja-e még a vádiratot, vagy visszakéri kiegészítés végett.

A marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnázium védelmében szervezett tüntetés 2017 szeptemberében Forrás: MTI/Boda L. Gergely

A törvényszék mind Tamási Zsolt mind pedig Ștefan Someșan esetében

a nyomozást elrendelő 2016. november 3-án keltezett ügyészségi rendeletet találta törvénytelennek, és zárta ki a vádiratból.

Gogolák H. Csongor, a volt iskolaigazgató ügyvédje egy Facebookon ma írt bejegyzésében azt közölte:

Az ügyvéd az MTI-nek nyilatkozva elmondta: a megindokolt végzést védence számára még nem kézbesítették, így nem tudja, hogy a bírák pontosan mely kifogásaikat fogadták el. Hozzátette: csak az indoklás és az ügyészség válasza alapján válik majd egyértelművé, hogy a vádemelés bizonyos iratainak a kizárása milyen mértékben befolyásolja az ügyet.

A múlt év végi tárgyaláson a törvényszék, a román nemzetiségű volt főtanfelügyelő ügyvédjének a kérésére alkotmányossági vizsgálatot is kért az alkotmánybíróságtól az ügy bizonyos vonatkozásaival kapcsolatban.

A Román Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) 2016 októberében kezdte vizsgálni a Római Katolikus Gimnázium 2014-es létrehozásának körülményeit, és

2017 szeptemberében emelt vádat ez ügyben Ștefan Someșan volt főtanfelügyelő és Tamási Zsolt volt iskolaigazgató ellen.

Az ügyészségi vizsgálat és az iskola létrehozásának a részleteit rögzítő tanfelügyelőségi határozat bírósági felfüggesztése vezetett oda, hogy a tanévkezdéstől megszűnt önálló intézményként működni a Római Katolikus Gimnázium. Diákjai továbbra is ugyanabban a - római katolikus egyház tulajdonában levő - épületében kezdhették meg a tanévet, ahol korábban is tanultak, de ehhez már a magyar tannyelvű Bolyai Farkas Gimnázium biztosította a szervezeti keretet.

A magyar kormány 2017 szeptemberében bejelentette:

a tanintézet jogi státusának megszűnte miatt vétót emel Románia OECD-csatlakozása ellen,

majd később, amikor Liviu Dragnea, a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke biztosította Orbán Viktor miniszterelnököt az iskola újraalapításáról, Magyarország visszavonta a kilátásba helyezett vétóját.