Még soha nem jött annyi migráns Spanyolországba, mint a tavaly

kerítés
The picture shows the border fence that separates the Spanish enclave Ceuta (L) from Morocco, Spain, 13 October 2007. Photo: Bodo Marks
Vágólapra másolva!
Ugyanakkor nagyjából 60 százalékkal csökkent az Európai Unióba érkező illegális bevándorlók száma 2017-ben az előző évhez képest, tavaly összesen 204 ezer embert regisztráltak a hatóságok az olasz és a görög szigeteken, illetve Spanyolországban - derült ki az uniós part- és határvédelmi ügynökség (Frontex) ma közzétett jelentéséből.
Vágólapra másolva!

A szervezet rámutatott, hogy a számok már a második egymást követő évben csökkennek, s Görögország után tavaly Olaszországon is enyhült a nyomás,

Spanyolországba ugyanakkor rekordszámú migráns érkezett.

Az előzetes adatok szerint az EU-ba összesen 204 300 illegális bevándorló jött 2017-ben a három fő migrációs útvonalon keresztül.

A két spanyol észak-afrikai enklávé, Ceuta és Melilla határait 6 méter magas kerítés védi. Forrás: DPA/AFP/Bodo Marks

A bevándorlók legfőbb belépési pontjának még mindig Olaszország számít, jóllehet az itt regisztráltak száma a korábbiakhoz képest végig alacsony volt, sőt júliusban meredeken tovább csökkent. Az Itáliai-félszigeten 119 ezren értek partot, akik közül a legtöbben nigériai, guineai és elefántcsontparti állampolgárok voltak.

A görög szigeteken kikötő - többségében szíriai és iraki - menedékkérők száma 41 700 körül volt, ami kevesebb mint a negyede a 2016-os adatoknak. A Frontex szerint ez a változás a legjelentősebb fejlemény az EU és Törökország között létrejött migrációs egyezmény óta.

Kiemelték, hogy

2017 második felében valamelyest nőtt az érkezők száma az előző év azonos időszakához képest,

ami azt jelzi, hogy az embercsempészek még nem adták fel a próbálkozást.

Spanyolországba az év eleje óta nagyjából 22 900-an érkeztek Észak-Afrikából,

ami több mint duplája a 2016-os számoknak, s rekordot jelent az adatgyűjtés 2009-es kezdete óta.

Itt a bevándorlók legnagyobb csoportját messze a marokkóiak és az algériaiak alkotják.

A Földközi-tenger nyugati részén húzódó útvonalon a migrációs nyomás erősödésének egyik fő oka a származási és tranzitországokban fokozódó instabilitás - közölte a Frontex korábban.