Berlinben, Hamburgban és Bécsben rokonszenvtüntetéseket tartottak

Vágólapra másolva!
Berlinben és Hamburgban, valamint Bécsben összesen mintegy kétezer ember részvételével rokonszenvtüntetéseket tartottak szombaton a napok óta tartó iráni kormányellenes tüntetések résztvevői mellett.
Vágólapra másolva!

Berlinben a Brandenburgi kapunál mintegy 1300-an fejezték ki szolidaritásukat az iráni kormányellenes tüntetők iránt - közölte Javad Dabiran, az Iráni Nemzeti Ellenállási Tanács képviselője, aki a demonstrációt szervezte.

Huszonhárom busszal érkeztek résztvevők Hannoverből, Hamburgból, Kölnből és más németországi régiókból is.

Hamburgban rendőrségi adatok szerint mintegy 300-an gyűltek össze és tüntettek az iráni hatalom ellen.

Dabiran elmondta, hogy

az iráni emberek kormányváltást és a vallási diktatúra végét kívánják,

amit a nemzetközi közösségnek el kell fogadnia. A tüntetők haragja egyaránt fordul a reformer Haszan Róháni elnök és Ali Hamenei ajatollah, Irán vallási és politikai vezetője ellen - mondta.

Bécsben pártsemleges tüntetésen fejezték ki a résztvevők szolidaritásukat az iráni tüntetők iránt. A demonstráción mintegy félezren voltak.

- mondta a tüntetést szervező Mahsa Abdolzadeh az APA hírügynökségnek. Szerinte az embereknek nem kellenek sem a reformerek, sem a mollahok. A rendszer egészét bírálják, gazdasági és nőjogi követeléseket hangoztatnak, és nem akarnak további beavatkozást a szíriai háborúba.

- mondta el egy iráni származású tüntető. "Az embereknek nincs munkájuk, és a mollahok elnyomják őket, elveszik a pénzüket, és a saját zsebüket tömik meg vele" - magyarázta egy másik résztvevő. "Nincs vélemény- és vallásszabadság. Én kereszténységre áttért muzulmán vagyok, és a kormányom megölne engem" - jelentette ki.