Fél évre leállt Prága híres csillagászati órája, az Orloj

óra, utazás, nagyvilág
Az óratornyot, amely Prága egyik leglátogatottabb műemléke, évente mintegy 700 ezer ember keresi fel.
Vágólapra másolva!
Felújítás miatt leállították, és hat hónapra eltűnik az emberek szeme elől a prágai Óváros városházának híres csillagászati órája, az Orloj.
Vágólapra másolva!

Az apostolokat, majd az aranykakas kukorékolását reggel kilenckor hosszú percekig tartó tapssal köszöntötte az a szokatlanul nagyszámú turista, akik még utoljára látni szerették volna az Orlojt a féléves kényszerszünet előtt.

Az óratornyot, amely Prága egyik leglátogatottabb műemléke, évente mintegy 700 ezer turista keresi fel. Forrás:Origo/ Lantos Gábor

A prágai Óváros városházának komplex felújítása tavaly áprilisban kezdődött. A cseh főváros egyik legfőbb idegenforgalmi látványosságának, a több mint 600 éves Orlojnak az alkotóelemeit a szakemberek először megjelölik és összeírják, majd szétszerelik, hogy fél év alatt teljes egészében kitisztítsák, és elvégezzék a szükséges alkatrészcseréket.

A tervek szerint lecserélik mindazokat a modern elemeket, amelyeket a 2. világháború utáni felújításkor szereltek az órába, a különböző acélhuzalokat például újra kenderből készült zsinórokra cserélik.

Prága Óváros tere. Forrás: leemage/©Godong/Leemage/Catherine Leblanc / Godong

A prágai szakemberek azt ígérik, hogy a következő hónapokban, amikor a csillagászati órát javítják, az Orlojt eltakaró állványra videovetítésekkel pótolják a varázslatos hangulatot.


Prága első kerületi városházának tornyát legutóbb a múlt század nyolcvanas éveiben újították fel.
A torony felső karzatáról gyönyörű kilátás nyílik a városra, különösen a történelmi központra.

A mostani felújítás költségeit 46 millió koronára (529 millió forint) tervezték.


A városháza teljes felújításának befejezését nyár végére tervezik. Szakértők szerint azonban számolni kell azzal, hogy a javítások elhúzódhatnak. Petr Skála, az Orloj órásmestere és kezelője szerint a megnyitás legutolsó lehetséges napja 2018. október 28., azaz Csehszlovákia megalakulásának századik évfordulója.