Ökológiai katasztrófa fenyeget a Kelet-kínai-tengeren

kigyulladt olajszállító, tűzoltó hajó, Kína
This handout from the Transport Ministry of China taken on January 7, 2018 and released on January 8, 2018 shows the Chinese firefighting vessel "DONGHAIJIU 117" spraying water on the burning oil tanker Sanchi at sea off the coast of eastern China. The Iranian oil tanker ablaze off the Chinese coast is at risk of exploding or sinking, authorities said on January 8, as they reported there was no sign of survivors 36 hours after the vessel erupted in flames. / AFP PHOTO / TRANSPORT MINISTRY OF CHINA / Handout / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / TRANSPORT MINISTRY OF CHINA" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Vágólapra másolva!
A hamarosan felrobbanó tanker ultrafinom olajat szállít, ami sokkal veszélyesebb a környezetre, mint a nyersolaj. 
Vágólapra másolva!

A baleset szombat este történt, a kínai hatóságok pedig attól félnek, hogy ökológiai katasztrófához vezethet. Már két napja szivárog folyamatosan az olaj és fennáll a veszélye a hajó felrobbanásának, majd elsüllyedésének.

A baleset helyszíne Forrás: AFP PHOTO / TRANSPORT MINISTRY OF CHINA

A kínai közlekedésügyi miniszter értesülése szerint a part menti hatóságok a helyszínre mentek, de a füstfelhők miatt nem tudták megközelíteni az olajszállító hajót. Ennek következtében

a tengerészeket sem sikerült megtalálni,

pedig a vízimentősök mindent megtettek ennek érdekében. A legénység 30 iráni és 2 bangladesi állampolgárból áll.

Hétfő reggel a hajó még lángokban állt és nem ismert, hogy mennyi olaj szivárgott ki. A tartályban ultrafinom olajat szállított, amit kondenzátumnak neveznek, ez azonban sokkal veszélyesebb a környezetre, mint a nyersolaj.

A kondenzátum sokkal nagyon eséllyel párolog el és keveredik vízzel, mint a hagyományos olaj, ráadásul

előfordulhat, hogy nem lesz már szaga és színe, ezáltal nehezebb összegyűjteni a felületről.

A tartályhajó a panamai Sanchi cég tulajdonában áll, Iránból szállított olajat Dél-Koreába, amikor szombat este Sanghaj partjaitól kb. 260 km-re összeütközött a hongkongi CF Crystal teherhajóval, ami az Egyesült Államokból szállított gabonát.

A kigyulladt olajszállító hajó. Forrás: AFP/CCTV

A teherhajó 21 fős legénységét már kimentették.

Kína több mentőhajót, Dél-Korea pedig helikoptert és a parti őrsége hajóját küldte a baleset helyszínére. Az amerikai haditengerészet egy katonai repülőgépet vezényelt oda, így segítve a mentési folyamatot.