Őrizetbe vettek 17 vietnami migránst a lett-orosz határon

Vágólapra másolva!
Őrizetbe vettek 17 vietnami bevándorlót lett határőrök a balti ország Oroszországgal közös határának közelében illegális határátlépés miatt - közölte a lett határvédelmi szolgálat.
Vágólapra másolva!

A vietnami állampolgárokat múlt szombaton vették őrizetbe. A migránsokkal szemben az államhatár szándékosan elkövetett illegális átlépése miatt büntetőeljárás indult, az elkövetőket ideiglenesen rendőri őrizet alá helyezték.

Lettországban az idén ez az első illegális határátlépési kísérlet.

Tavaly a lett hatóságok 94 embert vettek őrizetbe illegális határátlépés miatt

az Oroszországgal és Fehéroroszországgal közös határ közelében. Az őrizetbe vettek közül 51-en vietnami állampolgárok voltak. A 2016-ban illegális határátlépés miatt őrizetbe vett emberek száma 369 volt Lettországban, közülük 250-en voltak vietnamiak.

A lett kormány az illegális migránsáradat feltartóztatása végett 2015-ben mintegy 90 kilométer hosszú kerítés felállításáról határozott

az Oroszországgal közös határ különböző részein. A kerítés magassága a szögesdróttal együtt 270 centiméter lesz, és biztonsági kamerákkal, illetve mozgásérzékelőkkel látják el.

Riga emellett bejelentette, hogy hasonló céllal egy 120 kilométer hosszúságú kerítést szándékozik felhúzni a balti ország Fehéroroszországgal közös határán. Az ez utóbbival kapcsolatos munkálatok várhatóan még az idén megkezdődnek, a projekt értékét 9,6 millió euróra (2,9 milliárd forintra) becsülik.