Miért mondanak fel az amerikai nemzetbiztonság legjobb szakértői?

NSA
NSA
Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Ügynökségénél (NSA) szép lassan felmondanak a legprofibb szakértők. 2015-től kezdődően az NSA több száz nagy tapasztalattal rendelkező hackert, mérnököt és kutatót veszített el. Ezeknek a szakembereknek az elvesztése már komoly nemzetbiztonsági problémákat is felvethet, nyilatkozta több amerikai tisztviselő a Washington Postnak.
Vágólapra másolva!

A Nemzetbiztonsági Ügynökség központja a Maryland állambeli Fort Meadeben található. Összesen mintegy

21 ezer alkalmazottja van, így a 17 amerikai hírszerzőszolgálat közül az NSA a legnagyobb.

A Nemzetbiztonsági Ügynökség címere Forrás: Origo

Az ügynökséget olyan alkalmazottak hagyták el, akik összegyűjtötték és elemezték azokat az információkat, amelyek naponta az elnök asztalára kerültek.

Az NSA munkatársainak hatáskörébe tartozik például

az Iszlám Állam megfigyelése, az orosz és az észak-koreai hackerek tevékenységének a semlegesítése,

valamint a külföldi hatalmak lépéseinek az elemzése. Néhányan közülük a titkos információs csatornák védelméért voltak felelősek.

Az ügynökség egyik korábbi kutatója, Ellison Anne Williams szerint – aki 2016-ben mondott fel – a járvány lenne a legjobb kifejezés a helyzet leírására. Közvetlenül utána kb. 10 kollégája adta be a felmondását, akik - elmondása alapján - a legjobbak között voltak.

Williams később egy adatvédelemmel foglalkozó, saját céget alapított.

A Nemzetbiztonsági Ügynökség épülete Forrás: Origo

A legtöbben anyagi okok miatt váltottak munkahelyet, de sokan a szervezet felépítésével is elégedetlenek voltak. Leginkább azt kifogásolták, hogy

Rogers egyébként idén tavaszig maradhat hivatalában.

A profi szakembereket tapasztalattal nem rendelkező amatőrökkel helyettesítették

A Nemzetbiztonsági Ügynökség tisztviselői nem voltak hajlandók elárulni, hogy jelenleg hány betöltetlen állás van náluk, de a becslések alapján úgy tűnik, hogy

a tudományos munkatársak és a matematikusok száma 5,6%-kal esett vissza, hackerek és informatikusok pedig kb. 8-9%-kal vannak kevesebben a szükségesnél.

Vannak olyan részlegek, ahol a korábbi alkalmazottak 50%-a felmondott.

Az NSA megpróbálja helyettesíteni a hiányzó munkaerőt, azonban hasonló nagy tapasztalattal rendelkező szakembereket általában nem sikerül találnia. Ezzel kapcsolatban a még ott dolgozók többször próbálták meg kérdőre vonni Rogers igazgatót, ő viszont határozottan tagadja a probléma létét.

Michael S. Rogers, az NSA igazgatója Forrás: AFP/2017 Getty Images/Chip Somodevilla

Közben az ügynökség szóvivője, Tommy Groves elmondta, hogy a dolgozók panaszainak a figyelembevételével próbálják orvosolni a gondokat, emelték a fizetéseket és új karrierlehetőségeket is szeretnének biztosítani az alkalmazottaknak.

A 2013-as Edward Snowden-ügy óta az NSA hitelességi gondokkal és bizalomvesztéssel is küzd a közvélemény előtt,

a mostani hibák eltitkolása pedig nem segíti a helyzet megoldását. Reméljük, hogy az Obama által kinevezett igazgató leváltása után jobbra fordulnak a dolgok.