Gyújtogatás miatt éghetett le egy kóser bolt Párizs közelében

Vágólapra másolva!
Feltehetően gyújtogatás miatt leégett keddre virradó éjjel egy kóser élelmiszerbolt a Párizshoz közeli Créteil-ben. Az üzletre néhány nappal ezelőtt horogkereszteket festettek.
Vágólapra másolva!

Az eset napra pontosan három évvel azután történt, hogy Párizs egyik keleti elővárosában, Vincennes-ben egy dzsihadista túszokat ejtett egy zsidó üzletben, akik közül négy embert megölt. Az áldozatokra Emmanuel Macron francia államfő vasárnap emlékezett a helyszínen, miután a Charlie Hebdo szatirikus hetilap egykori szerkesztősége előtt fejet hajtott azon 12 ember tiszteletére, akik 2015. január 7-én estek áldozatul egy dzsihadista testvérpár által elkövetett iszlamista merényletnek.

A nyomozás megállapította, hogy a két támadás elkövetői kapcsolatban álltak egymással.

A Créteil-i üzlethelyiséget hajnali 4 és 5 óra között gyújtották fel, személyi sérülés nem történt, de a bolt teljesen kiégett - közölte Laure Beccuau helyi ügyész.

A Promo & Destock nevű márkabolt - amelynek tulajdonosa muzulmán vallású - egyike volt annak a két kóserboltnak a város egyik kisebb bevásárlóközpontjában, amelyekre

január 3-án öt horogkeresztet festettek ismeretlenek.

Az ügyész azt közölte, hogy a nyomozók feltételezése szerint szándékos gyújtogatás történt.

A náci feliratok néhány nappal ezelőtt felháborodást váltottak ki a zsidó közösség részéről, amely egyértelmű kapcsolatot látott a mostani támadás és a három évvel ezelőtti merényletek között.

Ez az újabb támadás a zsidó közösség ellen szégyenletes provokáció, és azt bizonyítja, hogy fontos folytatni az antiszemitizmus elleni küzdelmet" - írta a Twitteren Aliza Bin Noun, Izrael párizsi nagykövete.

Manuel Valls, aki a 2015-ös merényletek idején francia miniszterelnök volt, egy keddi rádióinterjúban úgy vélte, hogy "az antiszemitizmus mélyen beívódott a társadalomba".

A 90 ezer lakosú Créteil-ben jelentős, mintegy 23 ezer fős zsidó közösség él. Vezetőjük, Albert Elharrar szerint a kóserboltra festett horogkeresztek és a tűzeset között egyértelmű az összefüggés, és a 2015-ös merénylet megemlékezése napján gyáva cselekedet"történt.

Laurent Cathala, Créteil polgármestere viszont óva intett az elhamarkodott következtetésektől. Szerinte a bevásárlóközpont

a helyi kábítószer-kereskedők egyik színtere, ahol gyakoriak a konfliktusok a bolttulajdonosok és a dílerek között.

Hasonló hangnemben szólalt meg Francis Kalifat, a franciaországi zsidó intézmények reprezentatív tanácsának (CRIF) elnöke is, aki szerint még túl korai lenne következtetéseket levonni az esetből, "jóllehet a jelek arra utalnak, hogy a zsidók ellen irányult a támadás".

A kisvárosban korábban már történt antiszemita jellegű cselekmény. Amikor 2014 végén megtámadtak egy zsidó házaspárt, az akkori francia kormány a rasszizmus és az antiszemitizmus elleni küzdelmet "nemzeti üggyé" nyilvánította.