Újrahasznosítják Róma botrányos karácsonyfáját

Róma, 2017. december 19. Róma kiszáradt karácsonyfája a Velence téren 2017. december 19-én. A december 8-án felállított, huszonegy méter magas vörös fenyőt az észak-olaszországi Val di Fiemme ajándékozta Rómának, amely önkormányzata több mint 40 ezer euróért (12,6 millió forint) szállíttatta a fát a fővárosba. (MTI/EPA/Massimo Percossi)
Vágólapra másolva!
Gyermeküket szoptató anyák számára védelmet nyújtó faház, valamint szuvenírek és műalkotás készül Rómának már a felállításakor elszáradt karácsonyfájából, amelyet egyesek egy "gigantikus vécékeféhez" hasonlítottak csupasz ágai miatt.
Vágólapra másolva!

A spelacchiónak (ütött-kopott) csúfolt karácsonyfa "új életre" kel - közölték a római hatóságok kedden, hozzátéve, hogy a hányatott sorsú fa "az értelmes újrahasznosítás iskolapéldája" lesz.
A jelenleg a Piazza Venezián álló fát csütörtök este fogják lebontani és tömbökre vágni.

A fa egy részéből szuveníreket és egy műalkotást készítenek.

A többi részből a fát adományozó Fiemme-völgy alpesi közössége gyermeküket szoptató anyáknak menedékhelyül szolgáló faházat épít, melyet aztán visszaszállítanak az olasz fővárosba. Arról egyelőre nem közöltek információt, mikor és hol avatják fel az építményt.

Róma kiszáradt karácsonyfája a Velence téren 2017. december 19-én. Forrás: MTI/EPA/ANSA/Massimo Percossi

Az újrahasznosításról szóló, régóta várt döntés körül volt némi zavar, a nap során ugyanis munkások elkezdték leszedni a díszeket a 21 méteres fenyőről, később azonban visszahelyezték őket, mivel a hatóságok még nem véglegesítették a tervet.

Korábban szó volt arról is, hogy a csúf karácsonyfa a Tevere partjától nem messze fekvő, néhány éve

megnyílt MAXXI modern művészeti múzeumba kerülhet.

A fenyőfát már Rómába érkezésekor halottnak nyilvánították, Virginia Razzi főpolgármester szerint a kivágásnál és a szállításnál sikerülhetett félre valami, mert amikor a dél-tiroli Fiemme-völgyben kiválasztották a fenyőt, az nagyon szép és tömör volt.

Kopáran merednek Róma kiszáradt karácsonyfájának ágai a Velence téren 2017. december 19-én. Forrás: MTI/EPA/ANSA/Massimo Percossi

Róma önkormányzata 48 ezer eurót (15 millió forint) fizetett azért, hogy a fővárosba szállítsák és felállítsák.

A fenyőfa felállítását heves viták kísérték. A Codacons fogyasztóvédelmi szervezet azonnali eltávolítását követelte, arra hivatkozva, hogy

A római önkormányzat azonban védelmébe vette a fenyőfát, mondván "elegáns és egyszerű", és megfelel a legmagasabb környezetvédelmi előírásoknak.

A vitatott karácsonyfát - talán éppen csúfsága miatt - időközben

megszerették mind a rómaiak, mind a turisták, sokan elmentek megnézni, ágaira jókívánságokkal teleírt kártyákat aggattak.