Nem rákos Milos Zeman, bár ezt terjesztették róla

Czech President Milos Zeman (R) is welcomed by Italian Prime Minister Matteo Renzi before the 10th Asia-Europe Meeting (ASEM) on October 16, 2014 in Milan. The Asia-Europe Meeting (ASEM) was created in 1996 as a forum for dialogue and cooperation between
Milos Zeman, cseh köztársasági elnök
Vágólapra másolva!
A három fős prágai orvosi konzílium vezetője, Martin Holcáta professzor szerint Milos Zeman cseh államfő jó fizikai és pszichés állapotban van, és remekül érzi magát. Erről a neves cseh egészségügyi szaktekintély másik két társával együtt kedden beszélt Prágában újságírók előtt. Pár hónapja ugyanis egy brnoi ( Brünn) politikus egészségügyi forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy a január 12-13-án tartandó cseh elnökválasztáson újra induló Milos Zeman súlyos rákbeteg, és csak hónapjai vannak hátra.
Vágólapra másolva!

Csehországban hónapok óta cikkezik a sajtó Milos Zeman egészségéről. Szinte nem telik el úgy hét, hogy a médiában ne jelenjenek meg különféle találgatások az államfő állapotáról, aki

az utolsó fél évben valóban szemmel láthatóan sokat fogyott, nagyon fáradtnak tűnt, és a nyilvánosság előtti megjelenések alkalmával is csak nehézkesen, görbebotja segítségével tudott mozogni.

Így volt ez az egyik utolsó külföldi útja alkalmával, a 2 és fél hónapja hazánkban megtartott V4-ek elnöki találkozóján is.

Áder János magyar (b), Andrej Kiska szlovák (b2), Andrzej Duda lengyel (j2) és Milos Zeman cseh köztársasági elnök (a fotó jobb szélén!) a szekszárdi megyeháza előtt a visegrádi országok (V4) államfői találkozója második napján, 2017. október 14-én. Forrás: MTI/Kovács Tamás

Az előzményekhez hozzátartozik, hogy tavaly márciusban az akkor 72 éves Zeman, miután bejelentette, hogy idén januárban újra megméretteti magát a közvetlen cseh elnökválasztáson, arról is beszámolt az újságíróknak, hogy egy komplett orvosi kivizsgáláson esett át.

A cseh elnök akkor sem, és ma sem titkolja, hogy súlyosnak mondható cukorbetegséget állapítottak meg nála multifunkcionális neuropátia szövődménnyel.

• Az ún. neuropátia a testben futó idegek károsodását jelenti, és ez a koordinációs képesség jelentős romlásával is együtt járhat. Ilyenkor általában a talp érzékelése, a járás válik bizonytalanná, és ez vezethet balesethez is. Cukorbetegségben szenvedőknél és túlzott mennyiségű alkoholt fogyasztóknál jellemző. Itt elsősorban az ital elhagyása, illetve a vércukorszint karbantartása segíthet.

Tavaly ősszel Zeman egy interjújában még kedélyesen arról is beszélt, hogy szeptember végén komplett CT-vizsgálaton esett át, és semmi olyat nem állapítottak meg nála az orvosok, ami addig nem volt ismeretes.

Milos Zeman, cseh köztársasági elnök Forrás: AFP/Daniel Dal Zennaro

Aztán rá pár napra "robbant a cseh médiabomba". Svatopluk Bartík, brnói képviselő ugyanis Facebook-oldalán arról számolt be, hogy "megbízható egészségügyi forrásból" úgy értesült, hogy Milos Zeman súlyos, áttétes rákbeteg, és csak hónapjai vannak hátra, talán még a januári elnökválasztást sem éri meg. A hír azonnal "kiverte a biztosítékot" a prágai várban, a Hradzsinban.

Zeman még aznap este az egyik kereskedelmi tévécsatorna élő adásában "ledisznózta" a brünni képviselőt, és kijelentette, hogy 5 millió koronás ( 55 millió forint) kártérítési pert indít Bartík ellen, aki azóta sem állt elő hitelt érdemlő bizonyítékokkal.

Kedden viszont a nyilvánosság elé álltak annak az orvosi konzíliumnak a tagjai (három cseh egészségügyi szaktekintély: Martin Holcát volt egészségügyi miniszter, Miloslav Kalas, az elnök személyi orvosa, és Lubos Petruzelka onkológus professzor), akiket előzőleg arra kért fel az elnöki hivatal, hogy egészségileg vizsgálják ki alaposan az államfőt.

- nyilatkozta Holcát professzor.

A sajtótájékoztatón jelen volt Lubos Petruzelka, az egyik legelismertebb cseh onkológus professzor is, aki több mint 30 éve dolgozik a rákkutatás területén.

- számolt be Petruzelka professzor a vizsgálat eredményéről.