A külföldi bűnözők aránya 13 százalékkal nőtt Ausztriában

2018.01.10. 11:38

Herbert Kickl, szabadságpárti (FPÖ) osztrák belügyminiszter kifogásolta, hogy magas a bűnözési ráta a migránsok körében, és a bécsi kormány szigorúbb fellépését ígérte az ügyben.

Kickl a 2016-os évre vonatkozó biztonsági jelentést ismertetve a kormányülésen elmondta, hogy a bűncselekmény elkövetésével gyanúsított külföldiek aránya 13 százalékkal emelkedett az előző évben. Kifejezetten nagy volt köztük a menedékkérők száma - tette hozzá.

Herbert Kickl, Ausztria új belügyminisztereForrás: AFP/APA-PictureDesk/APA/Gert Eggenberger

Az Osztrák Szabadságpárt politikusa azt nem tudta megmondani, hogy pontosan hányukat ítélték el. Viszont szerinte a kormány a fejleményekre

nagyon szigorú bevándorlási politikával válaszolhat.

Kickl a korábbiakhoz hasonlóan most is szót emelt a menekültügyi eljárás, valamint az elutasított menedékkérők kitoloncolásának felgyorsítása mellett. Egyúttal leszögezte: fenn kell tartani a lehetőséget, hogy a hatóságok nyomkövetési céllal hozzáférhessenek a menekültek mobiltelefonján található adatokhoz. A politikus kilátásba helyezte, hogy a menedékkérők a jövőben nem vonhatnák ki magukat a koruk megállapítása érdekében elvégzett vizsgálat alól.