Robbanás történt az égő iráni tanker fedélzetén

kigyulladt olajszállító, tűzoltó hajó, Kína
This handout from the Transport Ministry of China taken on January 7, 2018 and released on January 8, 2018 shows the Chinese firefighting vessel "DONGHAIJIU 117" spraying water on the burning oil tanker Sanchi at sea off the coast of eastern China. The Iranian oil tanker ablaze off the Chinese coast is at risk of exploding or sinking, authorities said on January 8, as they reported there was no sign of survivors 36 hours after the vessel erupted in flames. / AFP PHOTO / TRANSPORT MINISTRY OF CHINA / Handout / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / TRANSPORT MINISTRY OF CHINA" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Vágólapra másolva!
Robbanás történt a Sanghaj partjainál balesetet szenvedett, napok óta lángokban álló iráni olajszállító fedélzetén, így a tűzoltásban részt vevő egységeknek fel kellett függeszteniük munkájukat - közölték ma kínai tisztségviselők.
Vágólapra másolva!

A kínai közlekedési minisztérium elmondta, hogy a robbanás a 274 méter hosszú, Sanchi nevű tanker orrában volt.

A nemzetközi mentőcsapatok tegnap rábukkantak egy holttestre,

amely valószínűleg a Panamában bejegyzett, iráni kézben lévő olajszállító egyik matrózáé lehet. A holttestet Sanghajba szállították azonosításra. A legénység további 31 tagját eltűntként tartják számon.

A baleset helyszíne Forrás: AFP PHOTO / TRANSPORT MINISTRY OF CHINA

Mohszen Bahrami, az iráni tengeri szállítmányozási vállalat szóvivője szerdán úgy vélekedett, van még remény arra, hogy túlélőkre bukkannak a tankerben.

"Mivel a hajó gépházát nem érinti közvetlenül a tűz, és körülbelül 14 méterrel a víz alatt található, még mindig van remény" - mutatott rá Bahrami.

- tette hozzá.

A kínai haditengerészet egyik felderítő repülőgépe kisebb területen olajszennyezésre bukkant a baleset helyszínének közelében a Kelet-kínai-tengeren. A hatóságok információi szerint a jelenlegi időjárási viszonyok tükrében a szennyezés nem fogja érinteni a part menti vizeket.

A Greenpeace nemzetközi környezetvédelmi szervezet kelet-ázsiai részlegének közleménye szerint az olaj nagy részét elemészti majd a tűz, és elpárolog a levegőben. Bár nem lebeg majd a víz felszínén az olajszennyezésekkel legtöbbször együtt járó, nagy fekete folt,

ez nem jelenti azt, hogy a balesetnek nincs ártalmas hatása a környezetre

- tette hozzá a Greenpeace.

A Sanchi nevű tanker Iránból tartott Dél-Koreába, amikor szombat éjjel a parttól 257 kilométerre összeütközött a Hongkongban bejegyzett CF Crystal teherszállítóval. Az olajszállító 32 tengerészének - 30 iráni és két bangladesi állampolgárnak - nyoma veszett, míg a Crystal legénységének mind a 21 tagját - valamennyien kínai állampolgárok - kimentették.

Egy nemzetközi erőfeszítés keretében több tucatnyi mentőhajó küzd - a térségben a tomboló rendkívül erős szél, a magas hullámok és a hajótestből kiáramló mérgező füst közepette -, hogy megtalálják az eltűnt legénységet.

Tartani lehet attól, hogy a hajó felrobban vagy elsüllyed

- közölte egy dél-koreai tisztviselő.

Pak Szung Dong kijelentette, hogy a korábbi tapasztalatok szerint a tűz még két hétig vagy egy hónapig is éghet.

A tankeren 136 ezer tonna, nagyon gyúlékony kőolaj koncentrátumot szállítottak, ami 1 millió hordónyi nyersolajnak felel meg, és piaci értéke 60 millió dollár volt.