Több tucatnyi sérültje van a tunéziai tüntetéseknek

Tunézia, tüntetés, 2018.01.10
Tunisian protestors throw stones towards security forces in Tunis' Djebel Lahmer district early on January 10, 2018 after price hikes ignited protests in the North African country. Fresh scuffles broke out overnight night between Tunisian protesters and police, a day after the death of a man in violent demonstrations over rising costs and government austerity. Hundreds of young people took to the streets of Tebourba, west of Tunis, pelting stones at security forces who responded by firing tear gas at them, an AFP journalist said. / AFP PHOTO / Sofiene HAMDAOUI
Vágólapra másolva!
Több mint kétszáz embert vettek őrizetbe és több tucatnyian megsebesültek meg az erőszakossá fajult kedd esti tunéziai tüntetéseken - írja az AFP nevű francia hírügynökség.
Vágólapra másolva!

Hét évvel az "arab tavaszt" elindító tunéziai forradalom után az ellenzéki pártok kezdeményezésére tüntetéssorozat kezdődött hétfő este az észak-afrikai arab ország több városában a január 1-jén bevezetett gazdasági megszorító intézkedések miatt.

Ellenzéki demostráció a fővárosban, Tuniszban Forrás: AFP/Sofiene Hamdaoui

Már az aznapi megmozdulásokon is történtek összecsapások a demonstrálók és a rendőrség között: akkor több tucatnyian sebesültek meg, köztük 11 rendőr, és a rendőrség 44 embert vett őrizetbe a belügyminisztérium tájékoztatása szerint.

Tegnap este még súlyosabb összecsapások voltak.

Ezúttal 49 rendőr sérült meg - a sebesült tüntetők számát nem közölték -, és 206 embert vettek őrizetbe.

A főváros egyik peremkerületében a tüntetők kifosztottak egy áruházat. Kedd este már a hadsereget is bevetették a rendőrség mellett.

Az egyik legjelentősebb demonstráció a Tunisztól 30 kilométerrel nyugatra lévő Teburba városban volt, ahol tegnap délután

eltemették a hétfő esti ottani összecsapások halálos áldozatát, egy 45 éves férfit.

Voltak tüntetések Gafszában, Kaszerínében és Szídi-Buzidban is.

Rendőrök Tuniszban Forrás: AFP/Sofiene Hamdaoui

Dzserba szigetén két gyújtópalackot dobtak szerdára virradóan egy zsinagógába és az épületben tűz keletkezett, de a lángokat gyorsan eloltották - közölték meg nem nevezett helyi források hírügynökségekkel. A támadás idején senki nem tartózkodott az épületnek abban a helyiségében, ahol a tüzet okozták. A szigeten nem volt tüntetés, de helybeliek azt mondták: a támadók azt a körülményt használhatták ki, hogy a biztonsági erőket átcsoportosították a demonstrációk helyszíneire.

Dzserbán él a legjelentősebb tunéziai zsidó közösség.

A 2500 éves La Ghriba zsinagóga ellen 2002-ben öngyilkos merényletet követtek el, 21 ember halálát okozták, köztük 14 németét.

A gazdasági megszorító intézkedéseket - áremeléseket, költségvetési kiadáscsökkentést és adóemelést - a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) tavaly kötött, négy évre szóló, 2,8 milliárd dollár (722 milliárd forint) értékű hitelmegállapodás keretében vezette be a kormány az év elejétől. A hitelért cserébe

az államnak gazdasági reformokat kell bevezetnie, és csökkentenie kell az utóbbi években egyre súlyosabbá váló költségvetési hiányt.

Noha azon országok közül, amelyeken 2011-től végsöpört az "arab tavasz", egyedül Tunéziára tekintenek úgy, mint ahol elindult a demokratizálódás, az országnak azóta kilenc kormánya volt, és egyik sem tudta kezelni az egyre súlyosabb gazdasági problémákat - állapította meg a Reuters hírügynökség.