Az izraeliek több tucat európai terrortámadás megakadályozását segítették

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, siratófal, katonai díszszemle
Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu gives a joint press conference with France's President at the Elysee Palace in Paris, on July 16, 2017. / AFP PHOTO / POOL / STEPHANE MAHE
Vágólapra másolva!
Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő Jeruzsálemben, a NATO-nagykövetek találkozóján kijelentette, hogy a zsidó állam titkosszolgálatai több tucat európai terrortámadás megakadályozásában segédkeztek, írja a The Times of Israel.
Vágólapra másolva!

Szerinte ezek közül néhány olyan merényletkísérlet volt, amelyek kifejezetten nagy tömegek ellen irányultak. A zsidó állam azonban meghiúsította ezeknek a végrehajtását és így

nagyon sok európai polgár életét mentette meg.

Netanjahu konkrétabb információkat ugyanakkor nem szivárogtatott ki a megakadályozott terrortámadásokkal kapcsolatban, nem árulta el, hogy mikor és mely országokbak léptek fel a dzshadistákkal szemben az izraeli titkosszolgálatok.

Benjamin Netanjahu, Izrael Állam kormányfője Forrás: AFP/Stephane Mahe

Benjamin Netanjahu hangsúlyozta,

függetlenül attól, hogy annak a szunnita vagy síita ágáról van-e szó.

Az Iszlám Államnak (IÁ) az európai nagyvárosokban végrehajtandó merényletkísérletei mellett Izrael azt is meggátolta, hogy a szélsőséges muszlim szervezet egy újabb támaszpontot hozzon létre Egyiptomban.

Netanjahu kifejtette, hogy miután az IÁ közel került a megsemmisüléshez Szíriában és Irakban, a Sínai-félszigeten akart új bázist kiépíteni, de a zsidó állam hatóságai ezt nem hagyták.

Szerinte a Közel-Keleten Izrael lép fel a leghatékonyabban a szélsőséges iszlámmal szemben.

Irán esetében Jeruzsálem nemcsak arra törekszik, hogy meghiúsítsa a perzsa állam atomfegyverhez való jutását, hanem a Szíriában építendő iráni katonai bázis megépítését is meg akarja akadályozni. Szerinte Teheránnak az a célja, hogy meghódítsa a Közel-Keletet.

Mivel Irán beavatkozott a szír polgárháborúba, ennek az lett az egyik legfontosabb következménye, hogy milliók indultak meg Európa felé.

A migrációs krízis további eszkalálódását, Netanjahu szerint csak Jeruzsálem tudja meggátolni.

A zsidó állam és a NATO között kapcsolatok elmélyülését az is jelzi, hogy tavaly az észak-atlanti szervezet brüsszeli központjában Izrael nyitott egy irodát.