Sok palesztin megsebesült az izraeli biztonsági erőkkel történt összecsapásokban

2018.01.12. 22:03

Legkevesebb 35 palesztin megsebesült ma az izraeli biztonsági erőkkel történt összecsapásokban a Gázai övezet határán és Ciszjordániában - tudatta a Palesztin Hatóság Egészségügyi Minisztériuma és a Vörös Félhold.

Értesülések szerint 25 palesztint éles lőszerrel, további 10-et pedig gumilövedékkel sebesítettek meg.
Az izraeli hadsereg szerint Ciszjordániában 17 helyen összesen mintegy 850 tüntető dobálta kövekkel a katonákat és égő gumiabroncsokat gurított feléjük. A katonák könnygázzal és gumilövedékekkel válaszoltak.

Jeruzsálem, Izrael Állam fővárosaForrás: Origo

A Gázai övezetet Izraeltől elválasztó határkerítés közelében fekvő négy helyszínen összesen ezer palesztin tüntetett. A zsidó állam hadserege közölte: a katonák éles lőszert használtak három hangadóval szemben, akik a katonák állítása szerint veszélyt jelentettek a biztonsági erőkre nézve.

A befolyásos Al-Ajjam című palesztin lap pénteken azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy háborút kezd a palesztin nép, a Palesztin Hatóság és annak vezetése ellen".

December 6-án Donald Trump amerikai elnök Jeruzsálemet ismerte el Izrael fővárosának, és bejelentette az amerikai nagykövetség átköltöztetését Tel-Avivból Jeruzsálembe. Izrael üdvözölte, a palesztinok viszont elítélték az amerikai döntést, és zavargások kezdődtek az 1967-ben megszállt palesztin területeken.

A tiltakozási hullám során eddig 17 palesztin vesztette életét.