A román külügy szerint nem magyarellenes az akasztásos nyilatkozat

Mihai Tudose
Romania's outgoing economy minister Mihai Tudose speaks to the media after was designated as the new premier, on June 26, 2017 in Romanian Parliament in Bucharest. Tudose, 50, now has 10 days to gain the vote of confidence in his government and his programme. / AFP PHOTO / STRINGER
Vágólapra másolva!
A bukaresti külügyminisztérium véleménye szerint Mihai Tudose román kormányfő, a Romániát egységes és oszthatatlan nemzetállamként meghatározó alkotmány betartásának szükségességére, a helyi és a központi hatóságok felelősségére hívta fel a figyelmet, de nyilatkozatának nem volt etnikai vonatkozása, és nem volt magyarellenes.
Vágólapra másolva!

A külügyi kommünikét válasznak szánták arra, hogy ma reggel a Külgazdasági és Külügyminisztérium bekérette a román nagykövetet, de egy szóval sem említi, hogy Budapest lépésére amiatt került sor, mert a miniszterelnök egy televíziós interjúban akasztással fenyegetőzött az erdélyi magyar pártok közös autonómiaköveteléseit kritizálva.

A román külügyminisztérium úgy véli: az autonómiaigény nem tesz jót az etnikai harmóniának, és nem segíti a kétoldalú román-magyar kapcsolatok fejlesztését.

Tehát szerintük csak a miniszterelnök akasztással való fenyegetése segíti a megbékélési folyamatot?

Mihai Tudose, román kormányfő Forrás: AFP/Stringer

A kommüniké értelmében a Tudose kijelentései nem magyarellenesek, mert csak felhívják a figyelmet a hatóságok felelősségére az üggyel kapcsolatban.

Bukarest aggasztónak tartja az etnikai alapú területi autonómia ügyének napirendre helyezését, mondván, hogy egy ilyen alkotmányellenes követelés hangoztatói tudatosan eltekintenek azoktól az intézkedésektől, amelyeket Románia a "legigényesebb elvárásoknak is eleget téve" hozott a nemzeti kisebbségek védelmében.

Ezt a hazugságot nyilván senki sem hiszi el, az erdélyi magyarok pedig tudnának arról mesélni, hogy milyen mértékben tartják tiszteletben a jogaikat.

"A román külügyminisztérium elítél minden ilyen provokációt, főleg abban az évben, amikor Románia az összefogás és tolerancia, az etnikai hovatartozástól független kölcsönös tisztelet jegyében szeretné megünnepelni a nagy egyesülés (az Erdély és Románia egyesülését kimondó 1918-as gyulafehérvári nyilatkozat) centenáriumát" - olvasható a közleményben.

Itt felvetődik a kérdés, hogy a román fél a tolerancia alatt akasztást ért-e?

A bukaresti külügy kifejezte reményét, hogy a román-magyar kapcsolatok a két ország közötti alapszerződés jogi és politikai pilléreire alapozva, a stratégiai partnerség, az európai értékek szellemében fognak fejlődni.

A magyarellenes kijelentésekért "természetesen" nem kértek bocsánatot, és nem is nem határolódtak el azoktól.

Péntek reggeli sajtóértekezletén Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter

és közölte, hogy az ügy miatt a külügyminisztériumba rendelték Románia budapesti nagykövetét.

A Realitatea hírtelevízió által szerda este telefonon kérdezett Mihai Tudose miniszterelnök egy zászlóállítási kísérletre adott válaszával példázta, hogy miként viszonyul a magyar autonómiatörekvésekhez.

A kormányfő felidézte:

a zászlóállítási kísérletkor is világossá tette, hogy ha a zászló lobogni fog, ott fognak lengeni mellette a helyi felelősök is.