Tőkés László: A román miniszterelnöknek le kell mondania!

2018.01.12. 15:01

Tőkés László véleménye szerint Mihai Tudose román kormányfőnek távoznia kell tisztségéből a "brutális hungarofób megnyilatkozása" miatt, melyet az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) a "náci ideológiákkal rokon" kijelentésnek tart.

A magyar európai parlamenti képviselő az MTI-hez a mai nap folyamán eljuttatott közleményében megengedhetetlennek tartotta, hogy az ország egyik első embere "vörös (véres) posztóként" lobogtassa meg a székelyek nemzeti szimbólumát, és a magyarság jogos és törvényes autonómiakövetelései kriminalizálása által a magyarság ellen uszítsa a többségi román társadalmat.

A lelkiismereti és vallásszabadság erdélyi kikiáltásának 450. évfordulóján felháborodással tiltakozunk a román kormányfőnek a maga nemében csak az antiszemitizmushoz hasonlítható, brutális hungarofób megnyilatkozása ellen - áll az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnökének közleményében.

Tőkés László, európai parlamenti képviselőForrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Tőkés úgy vélte, ezen a helyzeten már a bocsánatkérés sem segíthet, a miniszterelnöknek távoznia kell. A politikus felkérte ugyanakkor Kelemen Hunor RMDSZ-elnököt, hogy a lemondás esetleges elmaradása esetén a szövetség 24 órán belül függessze fel a kormánykoalíció parlamenti támogatására vonatkozó megállapodását.

Az EMNP elnöksége pénteki közleményében szintén lemondásra szólította fel a kormányfőt, és közölte: elvárja a román politikai élet szereplőitől, hogy egyértelműen határolódjanak el Mihai Tudose nyilatkozatától. A párt szerint a miniszterelnök "náci ideológiákkal rokon" kijelentése elfogadhatatlan és alkalmas arra, hogy félelmet keltsen a magyar nemzeti közösségben. Leszögezte a politikai tömörülés, hogy ennek ellenére nem hátrál meg az autonómiáért folytatott békés demokratikus küzdelemben.

Az erdélyi magyar párt közölte: nemzetközi fórumok segítségét kéri annak érdekében, hogy Mihai Tudose kijelentése ne legyen következmények nélküli, az ott élő magyarság pedig megerősödhessen önrendelkezési küzdelmében.

A Realitatea hírtelevízió által szerda este telefonon kérdezett Mihai Tudose miniszterelnök egy zászlóállítási kísérletre adott válaszával példázta, hogy miként viszonyul a magyar autonómiatörekvésekhez.

A kormányfő felidézte: a zászlóállítási kísérletkor is világossá tette, hogy "ha a zászló lobogni fog, ott fognak lengeni mellette a helyi felelősök is".