Ukrán miniszterelnök: Adja vissza a Krímet Oroszország Ukrajnának!

2018.01.12. 19:43

Volodimir Hrjoszman ukrán kormányfő azt üzente ma Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, hogy Oroszország ne csak az Ukrajnától elfoglalt hadihajókat, de az elcsatolt Krím félszigetet is adja vissza Kijevnek.

Az ukrán miniszterelnök ezt a fegyveres konfliktus sújtotta Donyeck megyében tett látogatásakor mondta. Putyinnak arra - az orosz média vezetőivel tegnap tartott moszkvai találkozóján tett - kijelentésére reagált, amelyben a Kreml ura kifejezte szándékát, hogy országa visszaadja a Krím bekebelezésekor birtokába került hadihajókat, valamint repülőgépeket és páncélosokat Ukrajnának. Megjegyezte viszont, hogy az említett haditechnika "siralmas" állapotban van, és már eleve így került Oroszország birtokába.

Volodimir Hrjoszman, Ukrajna kormányfőjeForrás: AFP/NurPhoto/Maxym Marusenko

A válaszjavaslatom az Oroszországi Föderáció elnökének az, hogy a flottával együtt a Krímet is adja vissza. Készek vagyunk a lehető legrövidebb időn belül elfogadni - jelentette ki Hrojszman.

Az UNIAN ukrán hírügynökség a hírrel kapcsolatban idézte ma Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivőt, aki azzal magyarázta Putyin ajánlatát, hogy ez egy "jóindulatú gesztus", amellyel Moszkva szeretné "elmozdítani a holtpontról" az orosz-ukrán viszony rendezését, amelynek jelenlegi állapotát "ellenségesnek és siralmasnak" nevezte.

Emlékeztetett arra, hogy a Krím félszigeten lefoglalt haditechnikai eszközöket Oroszország már korábban elkezdte visszaszolgáltatni Ukrajnának, ám a folyamat megszakadt, amikor 2014 tavaszán kitörtek a harcok a Donyec-medencében.

Az UNIAN emlékeztetett arra, hogy az orosz külügyminisztérium 2014. július 5-én közölte: addig nem folytatják a haditechnika visszaadását, amíg az ukrán fegyveres erők teljesen be nem szüntetik harci tevékenységüket Kelet-Ukrajnában.A Kreml addig 389 páncélozott eszközt, köztük nyolc katonai helikoptert és három hadihajót adott vissza Kijevnek. Jelenleg a Krím félszigeten maradt 17 különböző rendeltetésű ukrán hajó, köztük a Konsztyantin Olsanszkij partraszállító hajó, egy tengeralattjáró, továbbá korvettek, aknaszedők, vontatók és egyebek.