Csehországban folytatódik az államfőválasztás

Milos Zeman
Milos Zeman cseh államfő felszólal az Andrej Babis cseh miniszterelnök kisebbségi kormányáról tartott bizalmi szavazáson a képviselőház ülésén Prágában 2018. január 10-én. Az októberi választáson győztes, Babis vezette ANO mozgalomnak nincs elég képviselője a törvényhozásban a kormányprogram elfogadásához, ezért valószínűleg újabb kormányalakítási kísérletre lesz szükség.
Vágólapra másolva!
Folytatódott az államfőválasztás Csehországban. Szombaton, a már hagyományosan kétnapos voksolás második napján, a választási helyiségek reggel nyolctól délután kettőig tartanak nyitva. A közvélemény-kutató intézetek és a prágai sajtó gyakorlatilag biztosra veszik, hogy a választás első körét Milos Zeman jelenlegi államfő megnyeri, de nem szerzi meg a győzelemhez szükséges több mint ötven százalékot, így valószínűleg második választási fordulót kell tartani. 2013. óta választják közvetlenül az államfőt Csehországban.
Vágólapra másolva!

Az ország legmagasabb alkotmányos tisztségért kilenc jelölt versenyez. Milos Zeman jelenlegi elnökön kívül a többi jelölt döntően a vállalkozói, részben a tudományos és kulturális szférában volt eddig tevékeny.

Becslések szerint az első napon, pénteken, a választási részvétel átlagban 40-45 százalékos volt. Várható, hogy mindkét napon 60 százalék körül alakul, ami megfelelne a 2013-ban lezajlott első közvetlen államfőválasztás első körében való 61 százalékos részvételnek.

Az első napi voksolást egy incidens zavarta meg, amikor az ukrán Femen nőjogi mozgalom egyik tagja a választási helyiségben megpróbálta megtámadni Milos Zeman államfőt.

Amikor az államfő felesége kíséretében belépett a választási helyiségbe, a fiatal nő levetette az ingét, és, ahogy az Origo is megírta, kiabálva Zemanra akarta vetni magát. A testőrök ezt megakadályozták, és az aktivistát a földre teperték.

Milos Zeman cseh államfő felszólal az Andrej Babis cseh miniszterelnök kisebbségi kormányáról tartott bizalmi szavazáson a képviselőház ülésén Prágában 2018. január 10-én. Forrás: MTI/AP/Petr David Josek

A nő mezítelen felsőtestére "Zeman, Putin's slut" - Zeman Putyin szajhája - szavak voltak festve. Az aktivista ezt a jelmondatot kiabálta akkor is, amikor Zemanra akart támadni. A cseh államfőnek nem történt semmi baja. Később feleségével együtt visszatért a terembe, és mindketten leadták szavazatukat.

Lefogták a támadót Forrás: AFP/Michal Cizek

A közvélemény-kutató intézetek és a prágai sajtó gyakorlatilag

biztosra veszik, hogy a választás első körét Milos Zeman jelenlegi államfő megnyeri,

de nem szerzi meg a győzelemhez szükséges több mint ötven százalékot, így második választási fordulót kell tartani, amelybe az első körben két legsikeresebb jelölt jut.

Zeman mellett leginkább Jirí Drahost, a cseh tudományos akadémia volt elnökét várják a második körbe. Öt éve az első körből Milos Zeman és Karel Schwarzenberg jutottak tovább a leadott szavazatok 24,2, illetve 23,4 százalékának a megszerzésével.