A többség szerint Brüsszel nem halad jó irányba

migránsok, menekültek, Földközi-tenger
MEDITERRANEAN SEA, LIBYA - JUNE 15 : Spanish SAR plane patrols as refugees wait to get on onboard the rescue vessel Golfo Azzurro by members of the Spanish NGO Proactiva Open Arms, after being rescued from a wooden boat sailing out of control in the Mediterranean Sea near Libya on Thursday, June 15, 2017. A Spanish aid organization Thursday rescued 420 migrants who were attempting the perilous crossing of the Mediterranean Sea to Europe in packed boats from Libya. Marcus Drinkwater / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Az Origo is írt arról a felmérésről, amelyet vasárnap ismertetett az M1-en Nagy Dániel, a Nézőpont Intézet kutatási igazgatója. A szakember szerint a közép-európaiak többsége nem lépne ki az Európai Unióból, ugyanakkor csaknem felük elégedetlen az unió jelenlegi vezetésével. Magyarországon a megkérdezettek 57 százaléka szerint Brüsszel nem halad jó irányba.
Vágólapra másolva!

Nagy Dániel elmondta, hogy a kutatást Magyarország mellett tíz országban végezték: Ukrajnát kivéve a szomszédos államokban, Németországban, Csehországban, Lengyelországban és Bulgáriában. Kiemelte, hogy egyik országban sincs meghatározó többségben az az álláspont, hogy az Európai Unió jelenleg jó irányba haladna, de a románoknál, lengyeleknél többen inkább elégedettek.

Magyarország mellett a csehek, a szlovákok, valamint az osztrákok és a németek is inkább elégedetlenek az Európai Unió vezetésének irányvonalával.

A szakértő Magyarországgal kapcsolatban kiemelte, hogy a megkérdezettek 27 százaléka inkább elégedett, 57 százaléka pedig inkább elégedetlen Brüsszellel. Nagy Dániel szerint relatíve magas, de nem kiemelkedő az elégedetlenek aránya. Szerinte az adatokból az látszik, hogy Magyarország büszke európai uniós tagságára, az uniót értéknek tekinti, azonban

csalódottak az emberek, mert a jelenlegi uniós vezetés olyan irányba szeretne menni, amellyel nem értenek egyet.

Ugyanakkor hozzátette, hogy ennek ellenére az emberek háromnegyede nem szeretne kilépni az unióból. A kutatási igazgató

az elégedetlenség okai között említette a bevándorlási válság európai uniós kezelését,

valamint a centrumországok és a periféria közötti eltéréseket.