83 országba jutott el a szalmonellás babatejpor

2018.01.14. 13:39

83 országból több mint 12 millió doboz, babáknak készült tejport vont vissza a szalmonellabotrány után a francia Lactalis cég – írja a BBC.

A Lactalis ellen az után indult eljárás, hogy több szülő panaszt nyújtott, mert gyerekeik rosszul lettek a tejportól. 

A cég ügyvezető igazgatója, Emmanuel Besnier megerősítette a szalmonellás fertőzéssel kapcsolatos híreket. "Minden panaszt kivizsgálunk, és teljes mértékben együttműködünk az érintettekkel."

Eddig 35 bejelentés érkezett Franciaországból, egy Spanyolországból, valamint még egy görögországi esetet vizsgálnak. A Lactalis szóvivője szerint minden érintett európai, ázsiai, latin-amerikai és afrikai országot értesítettek, hogy vonják vissza a termékeket.

Figyelmeztető kiírás a Lactalis termékei mellettForrás: AFP/Guillaume Souvant

A Lactalis az egyik legnagyobb tejtermékek gyártásával foglalkozó cég, 47 országban vannak gyáraik, és csak Franciaországban 15 ezer embert alkalmaznak.

A cég szerint valószínűleg az okozta a bajt, hogy nem megfelelően renoválták egyik észak-franciaországi gyárukat, amelyet a nyomozás idejére be is zártak. 

Nem ez az első eset, hogy vissza kellett hívniuk valamilyen terméküket: a korábban a Picot, a Milumel és a Taranis márkáikkal kapcsolatban merültek fel problémák.

A Lactalis termékeiForrás: AFP/Damien Meyer

A szalmonellavírus heves hasmenést, hányást, gyomorgörcsöket és kiszáradást okozhat, amelyek gyerekek esetében akár életveszélyes is lehet.