Lavrov: Oroszország a közel-keleti konfliktusok megoldására fog törekedni

Vágólapra másolva!
Egyre több ország döntött úgy, hogy szuverenitásának védelmében növeli katonai erejét a nemzetközi jogrend leértékelődése miatt. Oroszország pedig kész támogatni a közvetlen tárgyalást az Egyesült Államok és Észak-Korea között a koreai válság rendezése érdekében – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter hétfői moszkvai évértékelő sajtóértekezletén.
Vágólapra másolva!

Az orosz diplomácia vezetője kijelentette, hogy

Moszkva az iráni nukleáris programról megkötött nemzetközi megállapodás megőrzésére, valamint az Izrael és a palesztinok körül kialakult helyzet normalizálására fog törekedni.

Hangsúlyozta, hogy a szíriai kormány és az ellenzéki erők bevonásával január végén Szocsiba tervezett konferencia célja az ENSZ égisze alatt megkezdett genfi rendezési folyamat előmozdítása lesz.

"Ukrajna területi épségét továbbra is tiszteletben tartjuk azon határok között, amelyek a krími referendum és a Krímnek az Oroszországgal való újraegyesítése után jöttek létre" – mondta.

Oroszország a félszigetet 2014-ben annektálta, amit az ENSZ-tagállamok túlnyomó többség nem ismert el.

Az ukrajnai konfliktusról szólva Lavrov úgy vélekedett, hogy a rendezést gátolja a helyzet átpolitizálása, valamint az, hogy a Nyugat annak ellenére is támogatja Kijevet, hogy az nem hajtja végre a minszki megállapodásokat.

Lavrov megemlítette azt az amerikai kezdeményezést, amelynek értelmében a demokratikusnak nevezett ellenzéki erők határ menti biztonsági övezeteket hoznának létre. Ez a miniszter szerint nagy területleválasztást jelentene Szíria Törökországgal és Iránnal határos vidékein.

Lavrov ismételten azzal vádolta meg az Egyesült Államokat, hogya többpólusú világrend kialakulása közepette illegitim eszközökkel törekszik visszaszoruló vezető szerepének megőrzésére. Az orosz diplomácia vezetője a "tisztességes konkurenciaharc" amerikai megsértésének példájaként említette meg egyebek között az orosz Északi Áramlat-2 földgázvezeték megépítésének akadályozását, az orosz média visszaszorítására tett kísérleteket, valamint azt, hogy az orosz sportolókat – Lavrov szerint nem létező – kollektív doppinghasználatra hivatkozva megpróbálják eltiltani a nemzetközi versenyektől.

A külügyminiszter kijelentette, hogy

Oroszország kész támogatni a közvetlen tárgyalást az Egyesült Államok és Észak-Korea között a koreai válság rendezése érdekében.

A miniszter arra figyelmeztetett, hogy az észak-koreai válság katonai megoldása katasztrófához vezethet. Emlékeztetett rá, hogy Oroszország és Kína a konfrontatív lépésektől való tartózkodásra hívta fel a konfliktusban érintett feleket. Az ilyen fellépések befagyasztása után Moszkva kész segédkezni Washington és Phenjan párbeszédének előmozdításában a hatoldalú folyamat keretében, amelyben korábban a két Korea, Oroszország, az Egyesült Államok, Kína és Japán vett részt. Moszkva nem támogatja a Vancouverben január 16-án Észak-Koreáról tartandó külügyminiszteri tanácskozást.

Beszélt arról is, hogy csak akkor épül meg a Török Áramlat földgázvezeték második ága, ha Oroszország szilárd garanciákat kap az Európai Bizottságtól. Az Európába meghosszabbítható vezetéknek egyelőre csak az első, a török fogyasztók ellátására szánt ága épül.

"A második csak akkor fog megépülni, ha vasbeton (szilárdságú) garanciákat kapunk az Európai Bizottságtól, hogy nem fogja megismételni ugyanazt a mutatványt, amely a Déli Áramlattal kapcsolatban Bulgária esetében történt, amely most ismét kész arra, hogy megvizsgálja a Török Áramlat második ágának fogadását" – nyilatkozott az orosz diplomácia vezetője.

"Készek leszünk minden olyan változatra, amelyet 100 százalékban szavatol majd az Európai Bizottság, és amelyet ilyen módon nem fognak meghiúsítani" – mondta.