Ferenc pápa bocsánatot kért a chilei papok gyermekbántalmazásaiért

2018.01.16. 15:35

Bocsánatot kért kedden a chilei papság részéről kiskorúakkal szemben elkövetett szexuális visszaélésekért a dél-amerikai országba tett látogatásának első állomásán Ferenc pápa.

A pápát a Palacio de la Monedában (elnöki palotában) fogadta a hamarosan leköszönő elnök, Michelle Bachelet. Beszéde előtt a katolikus egyházfő megköszönte a hatóságok jelenlétét, és üdvözölte Sebastián Pinera leendő elnököt, akit márciustól iktatnak be tisztségébe. A Palacio de la Monedában mintegy hétszáz ember, köztük számos törvényhozó, külföldi diplomata és bíró jelent meg a pápa fogadása alkalmából.

Michelle Bachelet chilei államfő és Ferenc pápa a katolikus egyházfő ünnepélyes fogadtatásán a santiagói Moneda elnöki palotánál 2018. január 16-ánForrás: MTI/AP/Esteban Felix

Az elnöki palotában tartott beszédében a katolikus egyházfő arra kérte a megjelenteket, hogy "hallják meg a munkanélküliek, a bennszülött népek, a bevándorlók, a fiatalok, az idősek és a gyerekek hangját", akik "csodálkozással és ártatlansággal teli szemekkel tekintenek a világra, és valódi válaszokat várnak tőlünk egy méltóságteljes jövőre vonatkozóan.

"És itt nem hagyhatom figyelmen kívül azt a fájdalmat és szégyent, amelyet az egyházi személyek által a gyerekeknek okozott helyrehozhatatlan kár miatt érzek" – jelentette ki a pápa. Szeretnék csatlakozni (a bocsánatért esedező) testvéreimhez a püspökségben, mivel úgy helyes, ha bocsánatot kérünk, és minden erőnkkel támogatjuk az áldozatokat, ugyanakkor azon kell fáradoznunk, hogy ez ne ismétlődhessen meg újra – mondta Ferenc pápa.

A pápa szavait vastaps fogadta a jelenlévők részéről.

Az egyházi személyek által kiskorúak ellen elkövetett szexuális visszaéléseket nyilvántartó BishopAccountability nevű amerikai internetes platformnak a héten közzétett listája szerint 80 olyan egyházi személy, közte számos pap és nővér van a dél-amerikai országban, akiket kiskorúak szexuális zaklatásával vádolnak. Chilében emellett hónapok óta követelik a déli Osorno egyházmegye püspökének, a pápa által kinevezett Juan Barrosnak a leváltását, akit azzal vádolnak, hogy megpróbálta eltussolni az egyik pap, Fernando Karadima által elkövetett szexuális visszaéléseket. Karadimát 2011-ben a Vatikán bűnösnek találta az említett vádban, életfogytig tartó vezeklésre és imádkozásra ítélték.