Pakisztáni vallási vezetők betiltották az öngyilkos merényleteket

2018.01.16. 09:35

Több mint 1800 pakisztáni muszlim vallási vezető közös vallásjogi döntésben, úgynevezett fatvában tiltotta be az öngyilkos merényleteket - derült ki egy kedden megjelenő könyvből.

A vallási vezetők az iszlámban harámnak nevezett tiltott dolgok közé sorolták az öngyilkos merényleteket. Ide sorolja az iszlám a paráználkodást, a gyilkosságot, az uzsorakamatot, a szerencsejátékot, a kábítószer-, alkohol- és sertéshúsfogyasztást is. A pakisztáni vallástudósok emellett leszögezték: "egy egyénnek vagy csoportnak sem áll hatalmában szent háborút hirdetni és folytatni".

Az országot nem kímélte a vallási indíttatású erőszak az elmúlt években. Muszlim szélsőségesek számos támadást követtek el az iszlám kormányzásért folytatott "szent harcuk" nevében, ezek közül több öngyilkos merénylet volt. A 2000-es évek eleje óta több tízezren vesztették életüket különféle terrorcselekményekben Pakisztánban.

Stabilitást hozhat

"Ez a fatva jó alapot szolgáltat egy mérsékelt iszlám társadalom stabilitásához" - írta a döntést tartalmazó, kedden nyilvánosság elé kerülő könyvben Mamnún Huszain pakisztáni elnök. "A rendelet iránymutatást nyújt egy nemzeti narratíva felépítéséhez annak érdekében, hogy megfékezzük a szélsőségességet az iszlám aranyszabályainak betartásával" - tudatta.

A fatvát tartalmazó könyvet az állami Nemzetközi Iszlám Egyetem adja ki, és a megjelenésének alkalmából tartott iszlámábádi ünnepségen a pakisztáni államfő is részt vesz.