A palesztin vezetők Izrael elismerése ellen

Mahmúd Abbász palesztin elnök, ENSZ-tagság
Vágólapra másolva!
A Palesztin Központi Tanács felhatalmazta a végrehajtó bizottságát és Mahmúd Abbász elnököt, hogy függessze fel Izrael államiságának az elismerését és szakítsa a meg vele a biztonságpolitikai együttműködést.
Vágólapra másolva!

Ha ez megtörténik, akkor gyakorlatilag semmissé válnak az oslói megállapodások, amelynek értelmében 1993-ben a Jasszer Arafat vezette Palesztin Felszabadítási Szervezet (PFSZ) és Izrael kölcsönösen elismerték egymás létét.

Mahmúd Abbász, palesztin államfő Forrás: AFP/Stan Honda

A Központi Tanács voksa csupán konzultatív jellegű, a döntés Abbász elnök kezében van.

Az elmúlt 25 évben azonban még nem volt példa arra, hogy bármelyik fél is megkérdőjelezze az oslói egyezmények pontjait.

Közben a palesztin államfő bejelentette, el szeretné érni, hogy a jövőben ne az Egyesült Államok legyen a békefolyamat fő közvetítője. Ennek érdekében Brüsszelbe utazik, hogy elnyerje az Európai Unió vezetőinek a támogatását.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök - aki jelenleg Indiában tartózkodik hivatalos látogatáson - a következőképpen kommentálta a történteket:

Tegnap éjjel Mahmúd Abbász államfő megerősítette vasárnapi kijelentését, miszerint az oslói paktum érvényét vesztette az egyoldalú amerikai és izaraeli lépések miatt.