Felfüggeszthetik a román elnök mandátumát

2018.01.16. 11:58

Liviu Dragnea, a Román Szociáldemokrata Párt elnökének az egyik legfőbb bizalmasa, Olguţa Vasilescu munkaügyi miniszter szerint felfüggeszthetik Klaus Iohannis államfő mandátumát, ha az a következő kormányfőt nem a szocialisták jelöltjei közül nevezi ki.

Klaus Iohannis már többször beszélt arról, hogyha Mihai Tudose nem bizonyul alkalmasnak miniszterelnökként, akkor nem fog többé a Szociáldemokrata Pártból kinevezni kormányfőt, mert a politikai tömörülés képtelen arra, hogy kormányozza az országot.

Klaus Iohannis, román államfőForrás: AFP/Robert Ghement

A székelyek akasztásával fenyegetőző, a tegnap este más okokból lemondatott Tudose mindössze fél évig volt hivatalban. Elődje, a szintén szoci Sorin Grindeanu is hat hónapig örvendhetett a miniszterelnöki tisztségnek.

Mindkettőjüknek ugyanazt a hibát követte el, szembeszállt Liviu Dragneával, akinek a tisztségét köszönhette.
A román belpolitika mára állandósult, lassan egy éve tartó válsága oda vezethető vissza, hogy jelenleg a képviselőház elnöki tisztségét betöltő Dragneát, Iohannis nem volt hajlandó kinevezni miniszterelnöknek, mert a helyi törvények értelmében korábban elítélt személy nem lehet a kormány tagja.

A házelnököt korábban két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, mert a 2012-es népszavazáson csalásra biztatta a választási bizottságot az érvényességi küszöb elérése érdekében.

Ennek ellenére nem tiltották el a közügyektől, a 2016 decemberében a szocialisták által megnyert parlamenti választásoknak köszönhetően pedig informálisan ő irányítja az országot, az eddig megbukott kormányfők Dragnea strómanjai voltak.Mivel a szociálliberális koalíciónak meg van a szükséges parlamenti többsége, ezért ha nem az ő jelöltjüket nevezi ki Iohannis elnök, azok beválthatják a fenyegetőzésüket és indítványozhatják az államfő menesztését. Utána viszont népszavazást kell kiírni az államfő leváltásáról, aminek az érvényességi küszöbe 30%.

Iohannis ma elutasította a szociáldemokrata Paul Stănescu jelenlegi miniszterelnök-helyettes ideiglenes kormányfővé való kinevezését. Stănescu ezt követően kijelentette, hogy már nem is akarja ezt a tisztséget betölteni.

Friss hír, hogy

a román államfő ideiglenes jelleggel kinevezte miniszterelnöknek a szocialista Mihai Fifort, aki a Tudose-kormányban a honvédelmi tárcát vezette. A végleges tisztség betöltéséről holnap kezdődnek a tárgyalások a parlamenti többség és Iohannis között.