Szerbia terrorcselekménynek tartja Oliver Ivanovic meggyilkolását

Oliver Ivanovic
Belgrád, 2018. január 16. 2015. december 15-i kép Oliver Ivanovic koszovói szerb politikusról, volt államtitkárról egy belgrádi interjún. Ivanovicot 2018. január 16-án reggel ismeretlen tettesek hasba lőtték egy mozgó autóból egy pártház előtt az észak-koszovói Kosovska Mitrovicában. A 64 éves politikus kórházban belehalt sérülésébe. (MTI/EPA/Andrej Cukic)
Vágólapra másolva!
Szerbia terrorcselekménynek tekinti Oliver Ivanovic meggyilkolását, és ennek megfelelően fog eljárni – jelentette ki Aleksandar Vucic szerb államfő az ország nemzetbiztonsági tanácsának rendkívüli ülését követő sajtótájékoztatóján.
Vágólapra másolva!

Kedden az észak-koszovói Kosovska Mitrovicában lelőtték Oliver Ivanovic vezető koszovói szerb politikust, amikor pártjának épületébe akart belépni. Az elkövetők egy mozgó járműből adták le a lövéseket.

Aleksandar Vucic kiemelte: a szervezett bűnözés elleni szerbiai ügyészség foglalkozik az üggyel, és várhatóan már kedden megindítja az eljárást.

Oliver Ivanovic Forrás: MTI/EPA/Andrej Cukic

Emellett Belgrád azt követeli az Európai Unió koszovói jogi és igazságügyi missziójától (EULEX), valamint a koszovói ENSZ-közigazgatástól (UNMIK), engedélyezze a szerb hatóságoknak, hogy részt vegyenek a nyomozásban, és megtalálhassák az elkövetőket – tette hozzá. Belgrád nem bízik teljes mértékben a koszovói hatóságokban, ezért arra kéri őket, ha nem képesek megtalálni a merénylőket, kérjenek segítséget Szerbiától.

Bárki is követte el a gyilkosságot, "legyen az szerb, albán vagy külföldi", elsősorban az Ivanovic családot támadta meg, másodsorban pedig a koszovói szerbeket, Észak-Koszovót és Szerbiát.
Oliver Ivanovicról szólva elmondta, hogy mérsékelt politikus volt, aki nem gerjesztett feszültséget az albánok és a szerbek között.

A szerb elnök felhívta a figyelmet arra, hogy számos érdekes részlet került máris napvilágra a lehetséges elkövetőket illetően, részleteket azonban a nyomozás érdekében nem fedhet fel.

A Vecernje Novosti című belgrádi napilap időközben közölte, hogy Kosovska Mitrovica egy külvárosi részén a rendőrök egy kiégett, rendszámtábla nélküli autót találtak, amely a feltételezések szerint az elkövetők gépjárműve lehetett.

Nebojsa Vlajic, Ivanovic ügyvédje a sajtónak elmondta:

jóllehet a koszovói szerb politikus több fenyegetést is kapott, nem fogadott fel testőröket, mert úgy gondolta, szabadon mozoghat a saját városában.

Több mint egyéves szünet után kedden folytatódott volna a Szerbia és Koszovó viszonyát rendező párbeszéd Brüsszelben, a merénylet hírére a szerb delegáció azonban lemondta a megbeszélést, és visszatért Belgrádba. Erre reagálva Ramush Haradinaj koszovói kormányfő a Facebookon közölte: tragikus, ami történt, de szerinte nem logikus, és ellentmond az együttműködés szellemiségének az, hogy Szerbia ezt az eseményt a napi politika céljaira használja, és visszalépett a brüsszeli párbeszédtől. A szerb elnök szerint viszont nem lehet akkor tárgyalni, amikor a kérdéses területen megöltek egy ismert politikust, és addig nem folytatódhat a párbeszéd, amíg kézre nem kerülnek az elkövetők.