Ezrek tiltakoznak az egyházi esküvő drágulása ellen Szlovákiában

wedding photosession on the beach Couple - Relationship Beautiful People Traveling Holiday Women Men Two People Beauty In Nature Celebration Wedding Dress Veil Honeymoon Bridegroom Bride Young Adult Adult Smiling Laughing Embracing Holding Fun Beauty Cauc
wedding photosession on the beach
Vágólapra másolva!
A pozsonyi parlament által nemrég elfogadott törvény értelmében Szlovákiában az idei évtől minden  templomi esküvő után hivatalosan 10 eurós (3100 forint) adminisztrációs díjat kérnek az ifjú pároktól. Viszont a polgári esküvők hivatalosan továbbra is ingyenesek. A petíciót aláírók szerint a törvény diszkriminatív, és annak mihamarabbi visszavonását követelik a kormánytól. 
Vágólapra másolva!

Északi szomszédunknál 2018. január 1-vel lépett hatályba az a jogszabály, amely szerint a templomi szertartás 10 eurójába kerül az ifjú párnak. Milan Muska, a Szlovák Települések és Városok Szövetségének (ZMOS) alelnöke a Szlovák Távirati Irodának (TASR) azt nyilatkozta, hogy a törvénymódosítást maguk az anyakönyvvezteők kezdeményezték.

- mondta Muska.

Egyébként a törvényt pár hónapja fogadta el a Szlovák Nemzeti Tanács ( pozsonyi parlament) az ún. e-Government csomagon belül, amelyet a kormány alelnöki hivatala terjesztett be a már fent említett szövetség (ZMOS) kezdeményezésére.

A szolvákiai Keresztény Intézmények Fóruma (FKI) peticiót indított, amelyet eddig már mintegy 12 ezren írtak alá, és amelyben a kormány alelnökétől, Robert Kalinak belügyminisztertől azt követelik, hogy sürgősen intézkedjen a jogszabály eltörléséről.

Illusztráció. Forrás: Thinkstock

- jegyezte meg Pavol Kossey, a fórum alelnöke.

A témában a parlamenten kívüli Kereszténydemokrata Párt (KDH) is felemelte a szavát.

- tette hozzá Stana Zupa, a párt szóvivője.

A petícióval kapcsolatban Andrea Dobiasová, szlovák belügyi szóvivő csütörtökön kijelentette, hogy sürgősséggel megvizsgálják az ügyet, és a tiltakozó akció kezdeményezőivel készek mihamarabb tárgyalóasztalhoz ülni, hogy mindenki számára megnyugtató megoldás szülessen.

Úgy tűnik, a Szlovák Belügyminisztérium hajlik arra, hogy visszavonja a vitatott törvényt. Forrás: dipkisstravels.com

Az Origo utánajárt, hogy mi a helyzet jelenleg idehaza a témában. Budapesten a XII. kerületi ( Hegyvdéki Önkormányzat) Polgármesteri Hivatal anyakönyvezetői csoportvezetőjétől, Mészáros Ágnestől megtudtuk, hogy

az ide vonatkozó 2010-es jogszabály értelmében minden önkormányzat maga dönthet a díjszabásokról, de csak a munkaidőn kívül tartott polgári szertartásoknál. Azaz munkanapokon ( hétfő-péntek), a hivatalos munkaidőben tartott polgári esküvők idehaza is ingyenesek.

A Hegyvidéki Önkormányzatnál a munkaidőn kívüli, persze a legtöbbször hétvégén tartott szertartásoknál 12 000 és 60 000 forint között mozog a ceremónia ára, amiről természetesen számlát adnak. Az összeg nagysága sok mindentől függ. Például attól is, hogy szűk családi körben, vagy százfős vendégsereg előtt történik a " boldogító Igen" kimondása. Hisz ez esetben az összeg a bérelendő terem nagyságtól is függ.

Magyarországon minden katolikus templomban úgynevezett "stóla-pénzt" kell fizetni az esküvői szertartásért. Forrás: Facebook

Megkerestük a XII. kerület egyik legnagyobb katolikus templomának plébánosát is. A Városmajori Jézus Szíve Plébánia vezetője, Lambert Zoltán atya elmondta, hogy egyházmegyénként változhatnak az esküvői szertartások díjszabásai. Náluk az Eszergom-Budapesti Főegyházmegye által megszabott összeget kérik el nyugta ellenében. Lambert atya kissé rá is csodálkozott a szlovákiai tiltakozó akcióra.

Ahogy fogalmazott, nem titok, hogy idehaza "ősidők óta" fizetni kell a katolikus templomokban tartott szertartásokért,

függetlenül attól, hogy milyen nap, melyik napszakában történik az esketés.

A Városmajori Plébánián egyébként egységesen 30.000 forintos "stóla-pénzt" kérnek az ifjú pároktól.