Egy volt terrorista segített megakadályozni a merényleteket Libanonban

Vágólapra másolva!
Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet legalább tíz merényletkísérletét sikerült meghiúsítani az elmúlt hónapokban Libanonban köszönhetően azoknak az információknak, amelyekhez a hatóságok a terrorszervezet egyik őrizetbe vett, majd beépített ügynökként alkalmazott tagja révén jutottak – közölte pénteken a libanoni belügyminiszter.
Vágólapra másolva!

Sajtótájékoztatóján Nuhad Masnuk elmondta, hogy az Abu-Dzsaafar el-Iráki néven ismert férfit tavaly júniusban vette őrizetbe a rendőrség. El-Iráki 2016 végén érkezett Libanonba terrortámadások megszervezésének és terrorsejtek létrehozásának feladatával, ezért rendszeres kapcsolatban állt az Iszlám Állam szíriai és iraki vezetőivel.

Rendhagyó módon azonban az esetet nem hozták nyilvánosságra annak érdekében, hogy a hatóságok beépített ügynökként alkalmazzák. Erről még el-Iráki családtagjai sem tudtak – tette hozzá a libanoni belügyi tárca vezetője.

Nuhad Masnuk videofelvételeket mutatott be a műveletről és azokról a dzsihadistákról, akikkel el-Iráki mint beépített ügynök találkozott.

A libanoni külügyminiszter szerint

különösen hasznosnak bizonyultak azok az előzetes információk, amelyek szerint az Iszlám Állam terrortámadást készült végrehajtani a karácsonyi időszakban, robbanómellényt viselő és gépfegyverekkel felfegyverkezett dzsihadistákat "bevetve".