Megtámadtak két őrt egy francia börtönben

Vágólapra másolva!
Újabb támadás történt börtönőrök ellen egy francia börtönben: a korzikai Borgo fegyházában két fegyőrre támadt pénteken három elítélt, akik közül egyet radikalizmussal gyanítanak a hatóságok – közölte a francia büntetés-végrehajtási igazgatóság.
Vágólapra másolva!

Egy múlt héten elkövetett hasonló jellegű támadás miatt a fegyőrök szakszervezetei negyedik napja tiltakozó megmozdulásokat tartanak országszerte.

A dél-korzikai fegyházban megtámadott két őrt könnyebb sérülésekkel szállították kórházba, nincsenek életveszélyben, de

egyiküket a torkán érte a késes támadás.

Nicole Belloubet igazságügyi miniszter súlyosnak és elfogadhatatlannak minősítette az esetet.

A három támadót azonnal előállították a megtámadott fegyőrök kollegái. Köztörvényes bűncselekmények miatt ítélték el őket, de egyikükről a telefonbeszélgetései lehallgatása alapján azt gyanították a hatóságok, hogy a börtönben radikális iszlamista lett.

A támadással egyidőben kezdődött meg a büntetés-végrehajtási igazgatóság és a fegyőrök szakszervezetei között a tárgyalás arról, hogyan lehet jobban kivédeni az elítéltek esetleges támadásait. Mintegy 150 tiltakozó börtönőr autógumikkal és egyéb tárgyakkal reggel elbarikádozta Európa legnagyobb börtöne, a Párizshoz közeli Fleury-Mérogis-ban található fegyház bejáratát, őket könnygázzal oszlatták szét a rendőrök.

Ugyanebben a börtönben csütörtökön 123 rab fellázadt, és a délutáni sétát követően nem akart visszatérni a cellájába, mielőtt a rendőri erők beavatkozásával helyreállt a rend.

Emmanuel Macron kedden a fegyőrök helyzetének javítását ígérte, de ennek ellenére folytatódik a megmozdulás, ami azután kezdődött, hogy ollóval támadt az őreire egy német állampolgárságú dzsihadista január 11-én egy észak-franciaországi börtönben. A Dzserba szigetén 2002-ben egy zsinagóga ellen elkövetett, 21 áldozatot követelő öngyilkos merényletben való bűnrészességért elítélt 52 éves lengyel származású Christian Ganczarski négy börtönőrt sebesített meg a Lens városához közeli Vendin-le-Vieil-i fogházban.

A tiltakozó fegyőrök jobb biztonsági körülményeket követelnek, és a Szíriából várhatóan hamarosan hazatérő francia állampolgárságú volt dzsihadisták fogvatartási körülményeire vonatkozólag kérnek garanciákat.

Az elmúlt napokban nemcsak az iszlamista elítélték legfőbb fegyházának számító Fleury-Mérogis-ban, hanem több vidéki fegyházban is tartottak tiltakozó megmozdulásokat, jóllehet a szakszervezetek szerint pénteken már kisebb volt a mozgósítás.

Franciaországban rendszeresen szerveznek tiltakozó megmozdulásokat a fegyőrök a börtönök túlterheltsége, a szerintük nem kielégítő biztonsági intézkedések miatt, valamint új munkahelyek létrehozása érdekében.

Hivatalos adatok szerint Franciaország azon államok közé tartozik, ahol a legzsúfoltabbak a fegyházak, mintegy 140 százalékosan. Pénteken több ország is felszólította Franciaországot az ENSZ Emberi Jogi Tanácsában, hogy javítson a börtönei színvonalán.