Angela Merkel támogatja az EU és Törökország közötti párbeszédet

2018.01.20. 20:10

Angela Merkel német kancellár szombaton Szófiában azt mondta: támogatja, hogy folytatódjon a párbeszéd Törökország és az Európai Unió között.

A bolgár fővárosban tartott sajtótájékoztatóján Merkel azt hangsúlyozta, hogy rendszeres kapcsolatra van szükség Brüsszel és Törökország között, és a feleknek nyíltan kellene beszélniük minden ügyről.

A német kancellár Szófiában kijelentette, hogy támogatja vendéglátója, Bojko Boriszov bolgár kormányfő kezdeményezését, miszerint tartsanak csúcsértekezletet Törökország, az Európai Bizottság és az Európai Parlament vezetői, hogy nyíltan átbeszéljenek minden vitás kérdést. A Várnába tervezett tanácskozás időpontját még nem tűzték ki.

Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök (j) és Angela Merkel német kancellár a megbeszélésüket követő sajtótájékoztatón Szófiában 2018. január 20-án.(MTI/EPA/Vaszil Donyev)


Érvényesülni akarunk a világban, fel akarjuk emelni a hangunkat, és képviselni akarjuk értékeinket.Ez természetesen azt jelenti, hogy együtt kell cselekednünk - mondta a német politikus. Merkel a kínai kapcsolatokról is tárgyalt Bojko Boriszov bolgár kormányfővel.
Ebben a kérdésben egy hangon kell megszólalnunk - szögezte le Angela Merkel.
Peking elmélyítené a gazdasági és politikai együttműködést 16 közép- és kelet-európai országgal, köztük Magyarországgal, ezek közül 11 az EU tagja.
A német vezető azért érkezett pár órás villámlátogatásra Szófiába, hogy a bolgár miniszterelnökkel tárgyaljon Bulgária soros elnökségének prioritásairól. A balkáni ország az év elején vette át az Európai Unió Tanácsának elnöki tisztségét Észtországtól. A politikusok napirendjén a menekült- és a bevándorlási politika reformja, a nyugat-balkáni országok uniós integrációja, illetve az EU és Törökország kapcsolata szerepelt.