Újabb gyanúsított után nyomoz az FBI a Las Vegas-i lövöldözés ügyében

Vágólapra másolva!
A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) újabb gyanúsított után indított nyomozást a tavaly októberi Las Vegas-i tömeggyilkosság ügyében. A hírt Joe Lombardo, Clark megye seriffje jelentette be pénteki sajtókonferenciáján.
Vágólapra másolva!

A seriff nem közölte ugyan, hogy ki került a nyomozók látókörébe, de azt leszögezte: az újabb gyanúsított nem az elkövető, Stephen Paddock barátnője, Marilou Danley.

1100 golyót lőtt ki

Stephen Paddock 2017. október elsején a nevadai Las Vegasban egy szálloda 32. emeletéről nyitott tüzet a hotel mellett rendezett countryfesztivál vendégeire.

Ámokfutása 58 ember életét követelte.

Lombardo szerint 851 ember sebesült meg a történtek során, köztük 422-en lőtt sebet kaptak. Paddock összesen 1100 golyót lőtt ki.

Öngyilkos lett, még mielőtt a rendőrség bejutott volna a szállodai szobába, ahol Paddock egész fegyverarzenálját - 23 lőfegyvert, köztük 18 tűzfegyvert - találták meg.

Nem hagyott levelet

Lombardo seriff a sajtókonferencián hozta nyilvánosságra azt a 80 oldalas, még nem végleges rendőrségi jelentést, amely a tömeggyilkosság nyomozásának eddigi eredményeit foglalja össze. E szerint

a rendőrség mintegy kétezer nyomot követett, és több mint húszezer órányi videót nézett át.

A jelentésből kiderül, hogy Paddock számítógépén számos pedofil- és pornófotót találtak, viszont semmi arra utaló jelre nem bukkantak, hogy az elkövető valamilyen ideológia jegyében cselekedett volna. Nem hagyott levelet vagy feljegyzést arról sem, hogy öngyilkosságra készülne.

Látogatott helyet keresett a tömeggyilkossághoz

A rendőrségi jelentés nem részletezi Paddock tettének esetleges indítékait. Ám részletesen rögzíti, hogy a 63 éves férfi hogyan tervezte el a tömeggyilkosságot. A nyomozók feltárták azt is, hogy Stephen Paddock az interneten ballisztikus rakétákról és a rendőrség katonai felszerelésekre és taktikákra specializálódott különleges egységéről keresett információkat.

A seriff arról is tájékoztatott, hogy Paddock szintén internetes keresései azt bizonyítják, hogy kifejezetten nagyon látogatott helyeket keresett a tömeggyilkossághoz, így például

fontolgatta, hogy Chicagóban, Bostonban vagy a kaliforniai Santa Monicában hajtja végre tettét.

"Ez a jelentés nem válaszol meg minden kérdést, sőt még arra a legfontosabb kérdésre sem ad választ, hogy miért tette, amit tett" - szögezte le Joe Lombardo.