Lemondásra kényszerítheti saját pártja a korruptnak vélt dél-afrikai elnököt

2018.01.20. 17:03

Lemondásra kényszerítené a korrupciós botrányba keveredett Jacob Zuma dél-afrikai elnököt a kormányzó Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) - adta hírül a helyi média a mai nap folyamán.

Az ANC nem kívánta kommentálni az értesüléseket, de közleményében azt írta, hogy "határozottan és eltökélten igyekszik helyreállítani a bizalmat a nép és a mozgalom között".

Jacob Zuma, a Dél-Afrikai Köztársaság államfőjeForrás: AFP/John Macdougall

Az eNCA műsorszolgáltató források megnevezése nélkül arról számolt be, hogy a pártvezetőség az előző nap elhatározta: lemondásra szólítja fel Zumát, aki ellen jelenleg több eljárás folyik. Amennyiben az államfő ennek nem tesz eleget, a hatfős elnökség kényszerítheti távozásra.

A News24 hírportál egy neve elhallgatását kérő elnökségi tagra hivatkozva azt írta, hogy a Zumát lemondásra felszólító döntést egyhangúlag megszavazták.

A következő hetekben új elnökünk lesz - állította a forrás.

Ezzel szemben az ANC szóvivője azt mondta: "nem erősíthetjük meg a mendemondákat azokról a dolgokról, amelyekről nem tudunk."

A párt "előző nap kiadott egy közleményt, amely a megbeszélések egészét felölelte" - tette hozzá.

A 75 éves Zuma második mandátuma 2019-ben jár le. Az államfő akkor távozhat idő előtt tisztségéből, ha önként lemond, ha a parlament bizalmatlansági indítvánnyal eltávolítja, vagy menesztik.

Zumát az ANC is visszavonulásra kényszerítheti.  

Az államfő körüli korrupciós botrányok sokat ártottak a kormánypártnak és Dél-Afrika gazdaságának.