A szír elnök a terrorizmus támogatásával vádolja Törökországot

Bassár el-Aszad, Bashar el Assad
A handout picture released by the official Syrian Arab News Agency (SANA) on July 16, 2014, shows Syrian President Bashar al-Assad being sworn in for a new seven-year term, during a ceremony at the Presidential Palace in Damascus. Assad, 48, won a June election denounced as a "farce" by his detractors as it was staged more than three years into a devastating war that has killed more than 170,000 people and uprooted millions. AFP PHOTO/HO/SANA == RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / HO / SANA" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS ===
Vágólapra másolva!
Bassár el-Aszad, Szíria államfője egy mai nyilatkozatában elítélte az országa egyik régiója ellen indított török támadást és a terrorizmus támogatásával vádolta meg Törökországot.
Vágólapra másolva!

A török haderő több napos előkészítő légi és tüzérségi csapások után vasárnap szárazföldi hadseregét is elindította Afrín városa és környéke ellen, amelyet kurd fegyveresek foglaltak el iszlamista szélsőségesektől 2016-ban.

Bassár el-Aszad, Szíria elnöke Forrás: AFP/-

Ankara ellenzi a kurd fegyveresek jelenlétét határai közelében, és 30 kilométerre akarja eltávolítani őket onnan.

Aszad szerint

Hasonló az álláspontja Iránnak is, amely a török behatolás azonnali leállítását követelte. Teherán reméli, hogy

azonnal abbahagyják ezt a hadműveletet, hogy meg lehessen előzni a válság elmélyülését Szíria és Törökország határtérségében...

A válság folytatódása Afrínban a terrorista csoportokat erősítheti Észak-Szíriában" - hangoztatta az iráni külügyminisztérium szóvivője az IRNA hírügynökség szerint.

Aszad nyilatkozata Damaszkuszban hangzott el, ahol fogadta az iráni külkapcsolatok stratégiai tanácsának a vezetőjét. A szíriai elnök köszönetet mondott Teherán támogatásáért a terrorizmus elleni harcban, és hozzájárulásáért a szíriai fegyveres erők győzelmeihez.