Tízezrek tüntettek Szalonikiben a Macedónia név hivatalos használata ellen

JUNCKER, Jean-Claude
A rendőrség szerint tízezrek, a szervezők szerint viszont százezrek tüntettek vasárnap a görög kikötővárosban.
Vágólapra másolva!
Több tízezren tüntetek vasárnap a görögországi Szalonikiben az ellen, hogy hivatalosan bekerüljön a szomszédos Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság végleges nevébe a Macedónia szó - jelentették a hírügynökségek.
Vágólapra másolva!

A rendőrség 40 ezer tiltakozóról, a szervezők 300-400 ezer emberről beszéltek, akik az ország minden tájáról érkeztek.

A Nagy Sándor makedón király szobránál gyülekező tüntetők között voltak az Arany Hajnal újfasiszta párt támogatói, és más mérsékeltebb politikai csoportosulások hívei, valamint Szaloniki püspöke, aki figyelmen kívül hagyta az athéni érsek felhívását, hogy tartózkodjanak a megmozdulástól.

A rendőrség szerint tízezrek, a szervezők szerint viszont százezrek tüntettek vasárnap a görög kikötővárosban. Forrás: MTI/EPA/ANA-MPA/Szotirisz Barbaruszisz

A tüntetők olyan jelszavakat skandáltak, hogy "Macedónia Görögország, Görögország Macedónia" vagy "El a kezekkel Macedóniától", és elutasítottak minden olyan megoldást, amely lehetővé teszi a Macedónia kifejezés használatát a szomszédos ország hivatalos nevében.

Ezt a nevet fenn akarják tartani az észak-görögországi Macedónia tartománynak, amelynek Szaloniki a fővárosa.


A tüntetés előzménye, hogy Görögország és a Macedóniai Volt Jugoszláv Köztársaság január 12-én megállapodott a névvitáról folyó tárgyalások felújításában.
Macedónia 1991-ben vált függetlenné Jugoszláviától, de Görögország már akkor kifogásolta, hogy a Macedón Köztársaság nevet akarja viselni.

Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök egy vasárnapi lapinterjúban azonban kijelentette, hogy "nem abszurd" olyan megoldást találni, amelyben például földrajzi megszorításokkal szerepel a Macedónia név.

Lényeges, hogy kiküszöböljék a területi követelések minden lehetőségét - nyilatkozta a görög kormányfő.