42 embert tartóztattak le, mert ellenzik a szíriai török hadműveleteket

Vágólapra másolva!
Újabb negyvenkét embert vettek őrizetbe kedden Törökországban, amiért a szíriai Afrínnál indított török hadműveletet ellenző és arról valótlan állításokat tartalmazó posztokat tettek közzé a közösségi médiában - jelentette az Anadolu török állami hírügynökség. A kormány szerint ez terrorista propaganda.
Vágólapra másolva!

Az Olajág fedőnevű török katonai beavatkozás szombaton kezdődött, hétfőig huszonnégy embert állítottak elő hasonló indokkal. Nyomozást azonban összesen ötvenhét gyanúsított ellen indítottak hétfőig, mások mellett a kurdbarát Népek Demokratikus Pártja (HDP) szóvivője, Ayhan Bilgen és a HDP társelnök-helyettese, Nadir Yildirimmel szemben is.

Yildirim egy körlevelében

megszállási kísérletnek minősítette a hadműveletet

és az utcára hívta tiltakozni az embereket.

Kedden a nyugat-törökországi Izmir, Denizli és Manisa tartományokban összesen huszonhárom embert vettek őrizetbe, köztük a HDP Izmir tartományi elnökét, Cerkez Aydemirt. A kelet-törökországi Van, Igdir és Mus tartományokban tizennégy embert állítottak elő, a dél-törökországi Mersinben pedig öt gyanúsítottat vettek őrizetbe.

Lépésről-lépésre követik

A török haderő szombaton nagyszabású katonai beavatkozásba kezdett az északnyugat-szíriai Afrín térségét ellenőrző Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia ellen, mert úgy vélte, hogy az YPG "folyamatosan bővülő fegyverarzenálja" miatt napról napra nagyobb fenyegetést jelentett Törökországra nézve. Ankara a törökországi kurd szeparatista Kurdisztáni Munkáspárttal (PKK) szövetséges terrorszervezetnek tartja az YPG-t, miközben

Washington fegyverekkel támogatja a szíriai kurd milíciát az Iszlám Állam elleni harcban.

A török vezetés a HDP-t egyúttal a PKK politikai szárnyának tekinti.

Recep Tayyip Erdogan török államfő vasárnapi beszédében jelezte: "lépésről lépésre követjük a HDP-t, ahol az utcára vonulnak, a biztonsági erők a nyakukban lesznek."

Rendszeres légicsapások

Szintén kedden a török haderő azt közölte, hogy a légierő - az afríni beavatkozással párhuzamosan - hétfőn az észak-iraki Zap térségében olyan PKK-milicistákra mért csapást, akik állítólag támadásra készültek a határ menti török katonai bázisok ellen.

A jelentés szerint a légicsapásban óvóhelyek és lőállások semmisültek meg.

A kurd szeparatisták főhadiszállása Zaptól délkeletre, az ugyancsak észak-iraki Kandil-hegységben található. A török légierő időről időre hasonló csapásméréseket hajt végre a területen.