Ismét Szíriából kilőtt rakéták csapódtak a török Kilis városába

2018.01.24. 17:54

Két rakéta csapódott be szerdán az észak-szíriai Afrín kerületből a határ menti török Kilis város központjába, egy ember meghalt, tizenhárman megsebesültek - jelentette az NTV török hírtelevízió.

A beszámoló szerint az egyik rakéta épp az esti muzulmán ima közben a település 1682-ben épült, történelmi dzsámijába csapódott be, a másik 100 méterrel távolabb egy házat talált el.

Az imahelyen a nyolc sérült egyike életét vesztette, az utóbbi helyszínen pedig öt ember, köztük négy gyerek füstmérgezést szenvedett - nyilatkozta Metin Tekinarslan, Kilis tartomány kormányzója.

A szíriai Afrín körzetből indított rakétatámadásban megrongálódott épületek egyike a dél-törökországi Kilis határvárosban 2018. január 21-én. Törökország az előző napon szárazföldi hadműveletet indított Olajág fedőnéven a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia ellenőrizte északnyugat-szíriai Afrín térségében.Forrás: MTI/EPA/Sedat Suna


A török tüzérség azonnal heves válaszlövéseket adott le azokra az afríni pontokra, ahonnan a rakétákat feltételezhetően kilőtték.
Az utóbbi napokban rendszeresek a hasonló incidensek a környéken, miután a török haderő szombaton nagyszabású légi és szárazföldi hadműveletet indított az Afrínt ellenőrző Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia ellen ellen.

Ankara a törökországi kurd szeparatista Kurdisztáni Munkáspárthoz (PKK) hasonló terrorszervezetnek tartja a YPG-t, ugyanakkor a kurd milícia Washington egyik fő szövetségese az Iszlám Állam elleni harcban.