Megoldandó, hogy a terrorista tartalmak automatikusan lekerüljenek a netről

Horizontal Britain's Prime Minister Theresa May addresses delegates at the annual Confederation of British Industry (CBI) conference in east London, on November 6, 2017. / AFP PHOTO / Daniel LEAL-OLIVAS
Theresa May, brit miniszterelnök
Vágólapra másolva!
Theresa May brit miniszterelnök szerint az online közösségi felületeket működtető globális cégeknek olyan technológiai megoldásokat kell sürgősséggel kidolgozniuk, amelyek automatikusan eltávolítják a netes felületekre felkerülő, terrorcselekményekre ösztönző tartalmakat.
Vágólapra másolva!

Theresa May a davosi világgazdasági fórum csütörtöki munkanapján elmondott beszédében kijelentette, hogy

az internetes nagyvállalatoknál dolgoznak a világ legragyogóbb elméi, és ezeknek a cégeknek a legjobb szakembereiket kell ráállítaniuk arra, hogy a közösségi portálok megfelelhessenek a társadalommal szembeni legalapvetőbb felelősségüknek.

Theresa May, brit miniszterelnök Forrás: AFP/Daniel Leal-Olivas

A brit kormányfő szerint ez nemcsak a legnagyobb internetes vállalatokra vonatkozik, mivel a szervezett bűnözés és a terrorizmus a kisebb online platformokon is gyorsan otthonra lelhet.

Theresa May egyenes utalást tett arra, hogy a kormányok törvényi kényszerítő eszközökkel is élhetnek szükség esetén.

Csütörtök délutáni beszédében kijelentette: helyénvaló annak tanulmányozása, hogy a közösségi médiaportálokat üzemeltető vállalatok vezetői milyen jogi felelősséggel tartoznak a cégeik online felületein megjelenő tartalmakért.

A brit miniszterelnök szerint a jelenlegi helyzet egyre fenntarthatatlanabb, mivel mára világossá vált, hogy a közösségi médiaportálokat működtető internetes vállalkozások most már nem csupán passzív tartalombefogadók.


A Downing Street Theresa May csütörtöki davosi beszédéhez időzítve közzétette az Edelman Trust Barometer nevű éves bizalmi felmérés adatait. Az ismertetés szerint a válaszadók 70 százaléka egyetért azzal a kijelentéssel, hogy a közösségi médiatársaságok nem lépnek fel kellő eréllyel a felületeiken megnyilvánuló törvénysértő, vagy etikátlan magatartás ellen. Ugyancsak 70 százalék értett egyet azzal, hogy nem elégséges e vállalatok fellépése a szélsőséges tartalmak megosztásával szemben sem.

A válaszadók több mint egyharmada, aza 34 százaléka nem ért egyet azzal, hogy a közösségi média a társadalom javát szolgálja.


A brit miniszterelnök nem először helyez kilátásba törvényi intézkedést.

Theresa May sajtótájékoztatója a Downing Street 10. szám alatti kormányhivatal előtt. A brit miniszterelnök a témában már korábban is kilátásba helyezte a törvényi intézkedést. Forrás: Picture-Alliance/AFP/usage worldwide/Ik Aldama

Amber Rudd brit belügyminiszter nemrégiben szintén arra szólította fel a globális közösségi felületeket üzemeltető internetes vállalatokat, közvetlenül nevesítve a Facebookot, a Twittert és a Google-t, hogy sürgősen fejlesszenek ki olyan technológiai megoldásokat, amelyek megtisztítják felületeiket a terrorista, radikalizáló tartalmaktól.

Amber Rudd, brit belügyminiszter Forrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Kate Green

Rudd egyben bejelentette, hogy a brit kormány markáns szigorítási tervei szerint

a jövőben súlyos, 15 évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható bűncselekménynek minősülne az online felületeken megjelenő terrorista tartalmak puszta megtekintése is.