Kína cáfolta az afganisztáni katonai bázis építésének tervét

Vágólapra másolva!
Cáfolta és alaptalannak nevezte a kínai védelmi minisztérium azt az értesülést, amely szerint Kína katonai támaszpontot tervezne létesíteni Afganisztánban.
Vágólapra másolva!

A közép-ázsiai térség történéseire összpontosító Ferghana News orosz hírügynökség korábban arról számolt be, hogy

Kína támaszpontot építene Afganisztán északi részén.

A hírt a múlt héten átvette a The Diplomat című amerikai folyóirat, majd a kínai sajtó is.

Vu Csiang, a védelmi tárca szóvivője azt mondta, hogy Pekingnek és Kabulnak szabályos biztonsági együttműködési megállapodása van, Kína, akárcsak más országok, támogatja Afganisztán védelmét, valamint terrorellenes küzdelmét.

- tette hozzá.

Korábban Peking cáfolta azt is, hogy kínai katonai járművek járőröznének Afganisztánban.

A kommunista nagyhatalom vezetése régóta aggódik amiatt, hogy a bizonytalan afganisztáni helyzet átterjedhet Kína nyugati, Hszincsiang tartományára, ahol ujgur őslakosok élnek, illetve, ahol az elmúlt években számos,

a hatóságok szerint muzulmán szélsőségesek által végrehajtott erőszakos cselekmény történt.

Kína együttműködik Pakisztánnal és az Egyesült Államokkal is, hogy béketárgyalásokkal vessenek véget a tálibok felkelésének Afganisztánban, akiket az amerikaiak vezette erők távolítottak el a hatalomból 2001-ben.

A távol-keleti nagyhatalom tavaly létesítette első külföldi támaszpontját, Dzsibutiban a Vörös-tenger stratégiai jelentőségű bejáratánál.

Peking korábban cáfolta, hogy további külföldi bázisok megteremtését tervezi, az Egyesült Államok azonban arra számít, Kína következőként Pakisztánban létesítene külföldi katonai támaszpontot.