Pár szavazaton múlhat Csehország jövője

- Horizontal
A két cseh elnökjelölt, Jirí Drahos(b) és Milos Zeman(j), jelenlegi államfő.
Vágólapra másolva!
Nagyon mocskos kampány után választ új elnököt magának Csehország pénteken és szombaton. A felmérések szerint Milos Zeman jelenlegi államfő és Jiri Drahos fej-fej mellett áll, így szinte lehetetlen megjósolni, ki nyer majd. Az államfőválasztás mellett a fő kérdés továbbra is, hogy ki tud majd stabil kormányt alakítani Prágában.
Vágólapra másolva!

Óriási küzdelem várható a pénteken kezdődő csehországi elnökválasztás második körében. A voksoláson Milos Zeman jelenlegi elnök és Jiri Drahos, a Cseh Tudományos Akadémia volt elnöke között. A két héttel ezelőtti első körben Zeman 38,56, míg Drahos 26,6 százalékot szerzett. A versenyt az tette teljesen nyílttá, hogy

a kiesett hét jelölt egységesen Drahos mellett sorakozott föl,

így pedig könnyen lehet, hogy a Zeman kihívójának végül több szavazata lesz, mint a jelenlegi elnöknek.

Nagyon szoros eredmény várható Milos Zeman és Jiri Drahos között Forrás: AFP/Michal Cizek

Megjósolhatatlan

Nagyon szoros párharc várható a hét végi cseh államfőválasztáson, mert a két legutóbbi országos felmérés szerint a két jelölt támogatottsága nagyjából egyforma. A Kantar TNS közvélemény-kutató intézet felmérése szerint

Milos Zeman jelenlegi elnököt a megkérdezettek 45,5 százaléka, Jirí Drahost, a tudományos akadémia volt elnökét 45 százalék tervezi választani.

Egy másik közvélemény-kutató intézet, a STEM/MARK felmérése szerint Jirí Drahost a megkérdezettek 47 százaléka, Milos Zemant pedig 43 százaléka tervezi választani. Mindkét felmérésben a megkérdezettek mintegy tíz százaléka nyilatkozott úgy, hogy egyelőre nem tudja, kire fog szavazni.

A Kantar TNS felmérésében a megkérdezettek 75 százaléka mondta azt, hogy részt vesz az elnökválasztás második fordulójában, amelyre január 26-án és 27-én kerül sor. Szociológusok véleménye azonban az, hogy a második fordulós részvétel nagyjából az elsőhöz hasonlóan, 62 százalék körül fog alakulni. A STEM/MARK felmérésében

az emberek 52 százaléka állította, hogy a hétvégén biztosan elmegy szavazni.

Durva vádak

Az elnökválasztás kampány a választás hajrájára meglehetősen eldurvult. Drahost internetes fórumokon, újsághirdetésekben és szórólapokon is azzal támadták, hogy pedofil, kommunista kollaboráns és a migrációt támogató Angela Merkel legfőbb híve. Más szórólapok pedig arról szóltak, hogy Zeman az oroszok titkos ügynöke és Moszkva érdekében politizálna, ha megválasztanák.

A személyeskedés a két politikus tévévitáján sem maradt el,

ahol Drahos azt sugallta, hogy a jelenlegi államfőnek speciális kapcsolatai vannak Oroszországgal és Kínával.

Jiri Drahost többek között pedofíliával is megvádolták Forrás: AFP/Michal Cizek

A Zemant ért vádak kapcsán több szakértő azt nyilatkozta, hogy teljesen alaptalan arról beszélni, hogy az államfő közvetlen kapcsolatban van Moszkvával. Az orosz politikai kommentárok egyáltalán nem elfogultak Zeman kapcsán, és lehetetlen azt is bizonyítani, hogy a Drahost lejárató honlapokat orosz pénzből finanszíroznák. Mivel a cseh államfő szerepe egyáltalán nem meghatározó az ország belpolitikájában, ezért a nagyhatalom számára igazából mindegy, hogy majd Zemannal, vagy Drahossal kell majd együttműködni. Ugyanez még jobban igaz Pekingre is.

Érdekes koalícó formálódik Babis mögött

Egyelőre nem lehet megjósolni, hogy a mocskos kampánynak, ki lesz a nyertese, de azt sem, hogy milyen kormány alakul majd Prágában. A tavaly októberi választás óta nem sikerült megállapodnia a kilenc parlament pártnak abban, hogy ki legyen a miniszterelnök. Zeman Andrej Babisnak, a választásokon nyertes ANO-mozgalom elnökének adott megbízást, de a miniszterelnök nem tudott elég képviselőt maga mellé állítani a parlamentben, így lemondott. A helyzet fonákja, hogy Zeman ennek ellenére újra Babisnak adott megbízást.

Milos Zemant többek között azzal vádolták, hogy az oroszok ügynöke Forrás: AFP/Michal Cizek

Az új kormány felállításáról szóló tárgyalásokat Andrej Babis nem hivatalosan már a múlt héten megkezdte. Az ANO képviselői eddig a Szabadság és Közvetlen Demokrácia (SPD), a Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja (KSCM), valamint a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) vezetőivel folytattak egyeztetéseket.

A Právo szerint körvonalazódni látszik egy ANO, CSSD, KSCM kormányzati együttműködés.

Vojtech Filip, a KSCM elnöke úgy nyilatkozott, hogy amennyiben az ANO és a KSCM meg tud állapodni az új kormány programjáról, a kommunisták hajlandók aktívan támogatni Andrej Babis második kormányának megalakulását. Filip megismételte a kommunisták korábbi álláspontját, miszerint nem kormánykoalícióról, hanem arról van szó, hogy "megtűrnék" a kabinetet. - A kormányba nem lépünk be, mert álláspontjaink a külpolitikában jelentősen eltérnek - szögezte le Filip. A kommunisták például ellenzik Csehország NATO-tagságát.

Néhány szociáldemokrata vezető a napokban úgy nyilatkozott, hogy a párt módosította korábbi álláspontját, és hajlandó lenne kormánykoalícióra lépni az ANO mozgalommal. Ez lényegében azt jelenti, hogy a 78 képviselővel rendelkező ANO és a 15 mandátummal bíró CSSD a 15 mandátumos kommunisták toleranciája mellett bizalmat kaphatna a 200 tagú cseh alsóházban.

Zeman továbbra is Andrej Babis mellett áll Forrás: AFP/Michal Cizek

Az ügy

Babissal egyébként azért nem kívánnak együttműködni a kisebb parlamenti erők, mert szerintük a politikus visszaélést követett el egy korábbi uniós beruházás során.

Babis maga kérte, hogy függesszék fel a mentelmi jogát, ami a múlt héten meg is történt.

Az ügy lényege, hogy a Gólyafészket építtető cég korábban az Agrofert holdinghoz tartozott, amelynek egyetlen tulajdonosa Andrej Babis volt. A szabadidőközpont építéskor azonban a cég ismeretlen tulajdonba került, és kisebb vállalkozásként jogosultságot szerzett az ilyen vállalatok számára kiírt EU-támogatásra. Amennyiben a Gólyafészek az Agrofert része maradt volna, nagyvállalatként nagy valószínűséggel nem kapott volna uniós támogatást. A cég a pályázatban megszabott határidő letelte után ismét az Agrofert része lett.