Németország hajlandó felfüggeszteni a migránsok elosztásáról szóló vitát

Thomas de Maiziere German Interior Minister Thomas de Maiziere (CDU) presents measures for increased security in Germany, in Berlin, Germany, 11 August 2016. 
PHOTO: WOLFGANG KUMM/DPA
Thomas de Maiziere, német belügyminiszter
Vágólapra másolva!
Az európai uniós menekültügyi rendszer reformjának előmozdítása érdekében Németország hajlandó felfüggeszteni a vitát a migránsok tagállamok közötti elosztásáról - mondta Thomas de Maiziere, német belügyminiszter Szófiában, a Die Welt nevű lap információi szerint.
Vágólapra másolva!

De Maiziere az EU-s belügyminiszterek informális tanácskozásának szünetében tett nyilatkozatában kiemelte: ésszerű megoldás lenne, ha

Thomas de Maiziere, német belügyminiszter Forrás: AFP/DPA/Wolfgang Kumm

A kvótarendszer helyett például a menekültügyi eljárás szabályairól és a menedékkérők befogadásának feltételeiről kellene megállapodni - mondta.

Az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa nem foglalt állást egyértelműen abban a kérdésben, hogy

a berlini vezetés hajlandó lenne-e akár egy újabb nagy migránshullám esetén is eltekinteni a kötelező kvóták szerinti elosztásról.

Mint mondta, erről a kérdésről majd a reformról zajló tárgyalások végén kell dönteni.

A Die Welt felidézte, hogy a kötelező betelepítési kvóta körüli vita miatt 2016 óta nem halad előre az EU-s menekültügyi rendszer reformja. A vita fő kérdése az, hogy a közösségnek miként kellene támogatni azokat a tagjait, amelyekre egy migránsválság esetén különösen nagy terhek nehezednének. Az Európai Bizottság és több tagállam, köztük Németország azt szorgalmazza, hogy legalább az erős migránshullámok idején

legyen kötelező a nyomás alá kerülő tagállamokba érkező illegális bevándorlók szétosztása, illetve a tagok között elosztott személyek befogadása.