Pénteken megkezdődnek a német koalíciós tárgyalások

Angela Merkel német kancellár, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke bizakodóan nyilatkozott a német sajtónak az első megbeszélés után.
Angela Merkel német kancellár abban bízik, hogy legkésőbb február közepéig megállapodnak a nagykoalícióról.
Vágólapra másolva!
Pénteken a közös kormányzásra készülő pártok elnökeinek csúcstalálkozójával megkezdődnek a hivatalos német koalíciós tárgyalások - értesült a dpa német hírügynökség a szociáldemokraták soraiból csütörtökön.
Vágólapra másolva!

A dpa információi szerint reggel kilenc órakor ül össze Angela Merkel kancellár, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) vezetője, a bajor testvérpártot, a Keresztényszociális Uniót (CSU) vezető Horst Seehoferrel és a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) elnökével, Martin Schulzcal.

Ezt követően a nagykoalícióra készülő pártok frakcióvezetőinek résztvételével egy 15 fős tárgyalócsoportban folynak tovább az egyeztetések. A dpa szerint az egyes munkacsoportok akár már péntek délután is összeülhetnek.

Angela Merkel német kancellár abban bízik, hogy legkésőbb február közepéig megállapodnak a nagykoalícióról. Forrás: MTI/EPA/Hayoung Jeon

A CDU arra törekszik, hogy minél hamarább lezárhassa a koalíciós egyeztetéseket. A CDU/CSU pártszövetség több vezető politikusa is célul tűzte ki, hogy a február 10-11. karneváli hétvégéig ez megtörténjen.

A szociáldemokraták eddig visszafogottabban nyilatkoztak a tárgyalások ütemtervével kapcsolatban.

Az SPD vezetése csütörtökön ült össze Berlinben, hogy a koalíciós egyeztetéseken részt vevő delegációkról tanácskozzon.

Martin Schulz, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) elnöke. Forrás: MTI/EPA/Sascha Steinbach

A szociáldemokraták múlt vasárnapi rendkívüli kongresszusán a küldöttek 56,3 százalékának támogatásával elhatározta, hogy hivatalos koalíciós tárgyalást kezd a CDU/CSU-val.
Ha sikerül kidolgozni egy koalíciós szerződést, a mintegy 450 ezres tagságú SPD pártszavazással, a tagság voksai alapján dönt arról, hogy ismét koalícióra lép-e a CDU/CSU-val.

Ezt a szavazást a pártvezetés várakozása szerint márciusban rendezik meg.


Az új német szövetségi kormány így húsvét körül alakulhat meg. Ez lenne Angela Merkel negyedik kormánya, és a harmadik nagykoalíció, amelyet a kancellári tisztséget 2005 óta betöltő politikus vezet.