32 ezer módosító indítványt nyújtottak be az új macedón nyelvtörvényhez

Vágólapra másolva!
Rekordmennyiségű, több mint 32 ezer módosító indítványt nyújtott be a macedón ellenzék az új nyelvtörvény tervezetéhez, amelyről hétfőn tárgyalnak a szkopjei képviselők – jelentette a macedón sajtó.
Vágólapra másolva!

Az albán nyelvet is hivatalossá tevő törvényt a macedón parlament január 11-én fogadta el, ám Gjorge Ivanov államfő egy héttel később bejelentette, nem írja alá a jogszabályt, hanem visszautalja azt a képviselőháznak, hogy újra tárgyaljanak róla.

A legnagyobb ellenzéki párt, a jobboldali Belső Macedón Forradalmi Szervezet – Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja (VMRO-DPMNE) az első voksolást bojkottálta, most pedig több mint 32 ezer módosító indítványt nyújtott be a javaslathoz, mert véleményük szerint a jogszabály szövege alkotmányellenes és diszkriminatív a macedón nyelvvel szemben. A jobboldallal szimpatizáló köztársasági elnök ugyanezzel indokolta azt, hogy nem írta alá a törvényt.

Mivel a törvény szerint egy-egy módosító indítvány ismertetésére három perc áll a képviselők rendelkezésére, a több mint 32 ezer módosító indítványról akár 145 napon át is vitázhatnak a macedón honatyák.

Az új törvény szerint az albán nyelv az ország azon részein is hivatalos használatba kerülne a különböző állami szerveknél, ahol az albán kisebbség aránya nem éri el a lakosság egyötödét. A korábbi jogszabály 2001-ben született azt követően, hogy fegyveres konfliktus alakult ki az albán lázadók és a kormányzati erők között. Ennek értelmében mindazokon a helyeken, ahol az albán kisebbség tagjainak a száma meghaladja az összlakosság 20 százalékát, hivatalos nyelvként használható az albán.

A 2,1 milliós Macedónia lakosságának mintegy egyharmada albán nemzetiségű.