A kenyai ellenzéki vezető letette az elnöki esküt

Raila Odinga kenyai ellenzéki vezető
Vágólapra másolva!
Letette az elnöki esküt Kenyában Raila Odinga ellenzéki vezető, jóllehet a kormány arra figyelmeztette, hogy ez hazaárulással ér fel, mert nem őt választották meg államfőnek.
Vágólapra másolva!

Odinga jelképes ceremónia keretében tett esküt a Bibliára kedden, amivel nyílt kihívást intézett a hivatalban levő Uhuru Kenyatta elnöksége ellen. "Én, Raila Omolo Odinga, esküszöm, hogy a nép elnökeként védelmezni fogom a nemzetet, Isten engem úgy segéljen" – mondta az ellenzéki vezető a több ezres éljenző, tapsoló tömeg előtt.

A kormány hazaárulásnak minősítette az eskütételt.

Odinga és helyettese, Kalonzo Musyoka továbbra is fenntartja, hogy valójában ők nyerték meg a tavaly augusztusi elnökválasztást. Az ellenzéki vezető támogatói őt tartják az ország legitim elnökének.

A nyári voksolás győztesének Uhuru Kenyattát kiáltották ki, de az eredményt az ország legfelsőbb bírósága szeptember elején megsemmisítette, arra hivatkozva, hogy a választási bizottság alkotmányellenesen bonyolította le a választást. Az elnökválasztást október 26-án megismételték az ellenzék bojkottja mellett, és ismét Kenyatta szerezte a legtöbb szavazatot. Az újraválasztott elnököt november végén iktatták be hivatalába.

A kenyai hatóságok leállították több televízió és rádió adását kedden, miközben több ezer ellenzéki gyülekezett egy nairobi parkban, hogy a hatalom elleni tiltakozó akció keretében "beiktassák" az elnöki hivatalba Odingát. A hatóságok elrendelték ugyan, hogy a televíziók és rádiók ne közvetítsék Odinga "beiktatási" ceremóniáját, de kedd reggel csaknem valamennyi csatorna élőben kezdett tudósítani az eseményről, ezért kényszerítették őket az adás leállítására.

Hétfőn egy kenyai újságíró szövetség azt közölte, hogy Uhuru Kenyatta elnök nyíltan azzal fenyegetett meg minden médiumot, hogy visszavonják az engedélyüket, ha élőben közvetítik az ellenzék tiltakozó akcióját.

A kenyai főügyész figyelmeztette Odingát, hogy hazaárulás címén vádat emelhetnek ellene, ha a beiktatási ceremóniát tényleg megtartják. Ezt a bűncselekményt Kenyában akár halálbüntetéssel is sújthatják.

Bár a rendőrség korábban azt közölte, hogy meg fogja akadályozni a törvénytelen demonstrációkat, kedd délelőtt nem voltak egyenruhások a gyülekező ellenzéki tömeg környékén.