A törökök soha nem fogják visszaadni Afrínt Aszadnak

Afrín, Szíria környéki harcok
(180121) -- HATAY (TURKEY), Jan. 21, 2018 (Xinhua) -- Turkish armored vehicles head toward Syria's Afrin district from Hatay, Turkey, on Jan. 21, 2018. Turkish ground troops entered Syria's Afrin Sunday on the second day of an offensive against U.S-backed Kurdish militia which should be wrapped up soon, said Turkish President Recep Tayyip Erdogan. (Xinhua)
Vágólapra másolva!
Ilnur Cevik, Recep Tayyip Erdogan török elnök egyik magas rangú tanácsadója az nyilatkozta a Daily Sabah nevű kormányközeli napilapnak, hogy miután véglegesen elfoglalják Afrín városát és környékét, sohasem engedik át Aszad szíriai elnöknek.
Vágólapra másolva!

Ilnur Cevik szerint, ha újra szír fennhatóság alá kerülne az afríni enklávé, akkor nem lehetne garantálni Törökország biztonságát, elsősorban a Kurd Munkáspárt (PKK) katonai szervezetének a térségben kifejtett tevékenysége miatt.

Török harckocsi Afrínban Forrás: AFP/Xinhua News Agency

Az Egyesült Államok felszólította az ankarai kormányt, hogy azonnal vonja ki a csapatait Szíriából, de ezt a törökök nem fogják végrehajtani.

Erdogan tanácsadója nyíltan ki is mondta,

Ankarának az a célja, hogy megsemmisítse az általa terrorszervezetnek tartott Kurd Munkáspártot Szíriában, illetve „vissza akarja adni" a saját területeiket a turkománoknak és az araboknak.

A turkománok a törökök egyik etnikai alcsoportját képezik, több közel-keleti államban élnek milliós nagyságrendben, szír területeken a különböző becslések szerint 1,5-3,5 millióan lehetnek.

Bassár el-Aszad elnök rezsimje nem ismeri el őket nemzeti kisebbségként és hivatalosan a nyelvük is be van tiltva.

Erdogan nyilvánvalóan rájuk akarja alapozni expanzionista külpolitikáját.

A helyzetet bonyolítja, hogy a térségben a kurdok alkotnak többséget, akik szintén el vannak nyomva Damaszkusz által.

A szíriai kurdok egyébként tagadják a török vádakat, miszerint együttműködnének a Kurd Munkáspárttal és

azzal vádolják Ankarát, hogy már éve óta segíti az Iszlám Állam tevékenységét,

továbbá más dzsihadista szervezeteket is finanszíroz anyagi értelemben.

A Munkáspárt katonai szárnya az utóbbi hetekben több rakétát lőtt ki Törökország keleti részén lévő városokra, Erdogan ezt használta fel ürügyként Afrín elfoglalásának az igazolására.

Nemrég a törvényes szír kormány és a török adminisztráció között azért vált feszültté a helyzet, mert Aleppóba városába a török csapatok kíséretében bevonult a Hay'at Tahrir al-Sham nevű iszlamista csoport, amely a hírhedt al-Kaida terrorszervezethez kapcsolódik.

Szíriai kurd katonák Forrás: AFP/Delil Souleiman

Egy helyi kurd tisztviselő, Aldar Xelil azt nyilatkozta a libanoni sajtónak, hogy Moszkva kvázi megengedte Ankarának Afrín elfoglalását, hiszen az orosz kormány üzenetében két választás elé állította a kurdságot:

A kurdok azonban egyik variánsból sem kértek, így az ellenállást választották.

A szíriai Kurdisztán vezetése Aldar Xelil szerint

nem enged Moszkva zsarolásának és soha nem fogja elfogadni Damaszkusz fennhatóságát, mint ahogy Ankara hódítási törekvéseit sem.

A tisztségviselő ugyan nem mondta ki, de a cél nyilvánvaló:

egy szuverén kurd állam megteremtése Szíria és Irak északi részén.

Az iraki Kurdisztán területén rendezett függetlenségi népszavazás is ebbe az irányba mutat.

A nyugati hatalmak egyelőre nem támogatják az elszakadási törekvéseket, de ez a jövőben könnyen változhat, főleg ha ismét eredménytelenek lesznek a szíriai polgárháborút lezárni akaró béketárgyalások.