Észak-Korea a téli olimpia megnyitója előtt egy nappal tart katonai parádét

Horizontal panoramic
A KCNA észak-koreai hírügynökség által közreadott képen: Parádé a kommunista Koreai Munkapárt hetedik kongresszusa után a Kim Ir Szen téren Phenjanban
Vágólapra másolva!
Észak-Korea vezetése bejelentette, hogy február 8-án, egy nappal a dél-koreai Phjongcshangban tartandó téli olimpiai játékok megnyitója előtt nagyszabású katonai parádét fognak tartani, amelyen bemutatnak több tucat ballisztikus rakétát.
Vágólapra másolva!

Az akciónak az lenne a fő célja, hogy félelmet keltsen az Egyesült Államokban.

A phongcshangi olimpia megnyitó ünnepsége előtt egy nappal bemutatandó

Hwasong-15 típusú ballisztikus rakétákat először tavaly november végén tesztelték,

de eddig a nyilvánosság elől elzárva tartották.

Egy régebbi katonai parádé Phenjanban Forrás: AFP/Kns

Az észak-koreai rezsim tisztségviselői szerint

a rakéták el tudják érni az Egyesült Államok nyugati partvidékét,

az amerikai szakértők többségének a nyilatkozatai alapján ez csupán egy blöff lehet, de azért nem árt kellő óvatossággal kezelni.

A jövőben valószínűleg újabb rakétatesztekre fog sor kerülni, amelyeknek az a célkitűzése, hogy üzenjenek a közelben hadgyakorlatokat tartó Amerikának és szövetségeseinek (Dél-Korea, Japán).

Külföldi sajtóorgánumoknak nem fogják engedélyezni a tudósítást a katonai parádéról.

Az elemzők nagy része azt várta, hogy Phenjan döntése - miszerint részt vesz a kommunista ország a Dél-Koreában megrendezésre kerülő téli olimpián – enyhíteni fogja a nemzetközi közösségben tapasztalható feszültségeket, nem megalapozott.

Miután Donald Trump elnök tegnap, a Kongresszus előtt elhangzó beszédében kritizálta az emberi jogok megsértése miatt a Kim Dzsongun vezette rezsimet, a

kommunista ország adminisztrációja ma reggel az Egyesült Államokat bírálta keményen

szintén az emberi jogok állítólagos megsértéséért.

Hétfőn Phenjan lemondott egy Szöullal közösen tervezett kulturális rendezvényt és a belső információk alapján további események felfüggesztése is várható.