Vége az elnökjelöltséget támogató aláírások gyűjtésének Oroszországban

Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórum
Vlagyimir Putyin orosz elnök nemzetközi hírügynökségek vezetőivel tanácskozik a Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon
Vágólapra másolva!
Lezárta az orosz elnökjelölt-aspiránsokat támogató aláírások átvételét szerdán az orosz Központi Választási Bizottság.
Vágólapra másolva!

A testülethez a szerda esti határidőre hat jelöltaspiráns adta le az aláírásokat: Vlagyimir Putyin (függetlenként indul), Grigorij Javlinszkij (Jabloko párt), Borisz Tyitov üzleti ombudsman (Növekedés Pártja), Szergej Baburin (Oroszországi Össznépi Szövetség), Kszenyija Szobcsak (Polgári Kezdeményezés) és Makszim Szurajkin (Oroszország Kommunistái).

Vlagyimir Putyin függetlenként indul a választáson Forrás: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov

A függetlenként rajthoz álló Putyin elnök stábjának 300 ezer, a parlamenten kívüli pártok jelöltjeinek pedig 100 ezer aláírást kellett összegyűjteniük. A parlamenti pártok esetében a választási törvény eltekint a támogatottság bizonyításától, közülük a konzervatív-nacionalista Liberális Demokrata Párt Vlagyimir Zsirinovszkijt, az Oroszországi Föderáció Kommunista Pártja pedig Pavel Grugyinyint jelölte az elnöki tisztségre.

Ilyen módon, ha a választási bizottság az aláírásokat hitelesnek minősíti, a szavazólapokra nyolc jelölt neve kerül majd fel. Az elnökválasztást, amelynek a közvélemény-kutatások szerint Putyin az egyértelmű favoritja, március 18-án tartják majd Oroszországban.

Eredetileg 67 aspiráns jelentette be indulási szándékát, akik közül eddig 59 morzsolódott le a jelöltállítási folyamat valamelyik szakaszában.