Németországban akarták fejleszteni rakétaprogramjukat az észak-koreaiak

Vágólapra másolva!
Berlini nagykövetségén keresztül próbált a rakétaprogramjához szükséges technológiához jutni Észak-Korea a Német Alkotmányvédelmi Hivatal (BfV) vezetője szerint.
Vágólapra másolva!

Erről Hans-Georg Maassen, a hivatal elnöke számolt be az ARD televíziónak, és a hétfőn sugárzásra kerülő interjúból szombaton előzetes részletek már napvilágot láttak.

Maassen szerint a hivatal tudomására jutott, hogy

az észak-koreai nagykövetség ilyen jellegű beszerzési tevékenységet folytat rakétaprogramja, sőt esetenként nukleáris fegyverkezési programja érdekében.

A hivatal vezetője arra is utalt, hogy információik szerint több esetben is olyan technológiáról volt szó, amely mind polgári, mind katonai célokra felhasználható.

Az alkotmányvédelmi hivatal elnöke elmondta azt is, hogy a hatóságok megakadályozták az ilyen jellegű beszerzéseket azon esetekben, amikor azok tudomásukra jurottak. "Azt azonban nem tudjuk garantálni, hogy minden ilyen kísérletről tudtunk, illetve minden ilyen kísérletet megakadályoztunk" – tette hozzá.

Hans-Georg Maassen nem zárta ki azt sem, hogy Észak-Korea más piacokon keresztül vagy illegális németországi vásárlók közreműködésével jutott a fegyverkezési programjához szükséges technológiához.