Új törvénycsomagot vezetnek be Belgiumban a migráció ellen

Horizontal Belgium Interior Minister Jan Jambon arrives for a Justice and Home Affairs Council at the European Council in Brussels on December 4, 2015. / AFP / EMMANUEL DUNAND
Jan Jambon
Vágólapra másolva!
Jan Jambon belga belügyminiszter az embercsempészet és a migránsok elleni fellépés jegyében három intézkedést jelentett be. Az intézkedéscsomag aktualitását az adta, hogy két hete egy belga autópálya melletti pihenőhelyen 40 menekült támadt szolgálatban lévő rendőrökre, valamint napvilágra került, hogy felmérések szerint a hivatásos gépkocsivezetők 54%-a nem érzi magát biztonságban a tranzit migránsok miatt.
Vágólapra másolva!

A jövőben öt autópálya melletti pihenőt biztonsági őrök és kutyák fognak őrizni, az intézkedést magáncég megbízásával kivitelezik majd. A biztonsági őröknek rendőri intézkedési jogkörük – pl. őrizetbe vétel vagy kamionok átvizsgálása – nem lesz, csupán a rendőrséget értesíthetik probléma esetén, mivel Jan Jambon elsődlegesen az intézkedés visszatartó erejére helyezte a hangsúlyt.

Jan Jambon Forrás: AFP/Emmanuel Dunand

Előre be nem jelentett akciók foganatosításával, a helyi és szövetségi rendőrség napi szinten ellenőrzi a vasútállomásokat, autópályákat és a Zeeburgge-i kikötőt.

Az intézkedés realizálásához a rendőrség kötelékén belül átcsoportosításra lesz szükség. A rendőrök munkáját adminisztratív munkatársak segítik, akik a letartóztatott, dokumentumokkal nem rendelkező, illegális menekülteket kezelik. „Az intézkedések addig maradnak hatályban, amíg szükséges" – nyilatkozta a belügyminiszter szóvivője.